1991-1995

1991

MÅNDAG 28 JANUARI kl 20.00 Varbergs Teater

MONICA BORRFORS QUINTET
Monica Borrfors Sång
Stefan Isaksson Tenorsax
Gösta Nilsson Piano
Per Nilsson Bas
Magnus Öström Trummor
”Second Time Around” gästas JAZZCORNER av denna suveräna grupp. Så heter också kvintettens kritikerrosade skiva (deras andra), som kom ifjol. Monica Borrfors, en av Sveriges främsta jazzvokalister, hennes väl sammansvetsade kvintett, med en repertoar av standards, musik man förknippar med Billie Holiday, Charlie Parker, Miles Davis, allt detta gör att vi kan emotse en verklig jazzfest.

ONSDAG 13 FEBRUARI kl. 20.00

PERFECT PITCH

LÖRDAG 23 FEBRUARI kl 21.00 OBS tiden! Varbergs Teater

BOB KERR’S WHOOPE BAND BAND
”Galna engelsmän och glada svenskar” brukar rubrikerna bli vid konserter med Bob Kerr. Bandet bygger lika mycket på amerikansk tjugotalsjazz som på brittisk Music Hall-tradition, och det är en mycket lyckad kombination. De har ett enormt tempo och bjuder både på sanslöst roliga parodier och musikaliska läcker-heter. Julafton för Spike Jones-vännerna.

FREDAG 15 MARS kl 20.00 Varbergs Teater

BARNEY KESSEL KVARTETT
Barney Kessel Gitarr
Ronnie Gardiner Trummor
Arne Wilhelmsson Bas
Kjell Fernström Piano
Barney Kessel föddes i Oklahoma, USA. Redan 1939 var han så ansedd att självaste Charlie Christian kom för att lyssna på honom. 1944 medverkade han
som ende vit i den historiska jazzfilmen ”Jammin the Blues”. Barney Kessel är en av de stora jazzgitarristerna och han har spelat med många storheter: Artie Shaw, Benny Goodman, Lester Young Sitt stora genombrott fick han då han spelade med Oscar Peterson Trio 1952. Han har gästat Sverige flera gånger. Trion han har med sig till JAZZ CORNER är av bästa märke. Ronnie G är efterlängtad efter sina tidigare besök och Arne W och Kjell F utmärker sig också i många konstellationer inom den svenska jazzeliten.

ONSDAG 17 APRIL kl 20.00 Varbergs Teater

ANDERS HAGBERG – TOMMY KOTTER EARTH GROUP
Anders Hagberg flöjter, saxar
Tommy Kotter piano, percussion
David Sundby trummor, percussion
Yasuhito Mori bas
Vild, öm, uppsluppen, sorgsen, spontan, levande musik med influenser från bl a Västafrika, Indien och Värmlands djupa skogar. Gruppens medlemmar har turnerat över hela världen och hörts med bl a Bob Berg, Stan Getz och Mwendo Dawa. ”En sensationell grupp”, tyckte OJ:s recensent.

LÖRDAG 13 JULI kl 20.00 Varbergs Teater

SUMMIT MEETEING
Nisse Sandström Tenorsax
Bernt Rosengren Tenorsax
Carl Fredrik Orrje Piano
Sture Nordin Bas
Bengt Stark Trummor

SOMMARJAZZDAGAR

FREDAG 9 AUGUSTI kl 19.00 i Societetsparken

KID BARKER RAGTIME BAND

LÖRDAG 10 AUGUSTI kl 19.00 i Societetsparken

JAZZ I BALJAN

LÖRDAG 10 AUGUSTI kl. 20.00 Varbergs Teater

CLAES JANSSON BAND
Claes Jansson Vocal
Tomas Arnesen Gitarr
Anders Widmark Piano
Hans Backenroth Bas
Dan Strömqvist Trummor

SÖNDAG 11 AUGUSTI kl 19.00 i Societetsparken

CARNEGIE JAZZBAND

MÅNDAG 16 SEPTEMBER kl 20 00 Varbergs Teater

THE DOKY BROTHERS feat ULF WAKENIUS
Niels Lan Doky Piano
Christian Minh Doky Bas
Ulf Wakenius Gitarr
Tommy Smith Saxofon
Adam Nussbaum Trummor
Bröderna Doky, med New York som bas, har höjts till skyarna av kritiker och publik både där och vid sina många turnéer i stora delar av världen. De har många skivinspelningar bakom sig. Vår egen Ulf Wakenius går från klarhet till klarhet. Enligt Svend Asmussen (och han bör ju veta!) är Ulf en av de absolut största gitarristerna i världen idag. Tenoristen Tommy Smith, född i Skottland 1967, ett stjärnskott som influerats av Coleman Hawkins och Stan Getz. Även Tommy har gett ut flera skivor, en betitlad ”STANDARDS”, fylld med just älskade, välkända sådana. Trummisen, Adam Nussbaum, är en verklig tungviktare från New York.

ONSDAG 23 OKTOBER kl 20.00 Varbergs Teater

SWINGBOLAGET
Åke Larsson Trumpet
Bob Dahlqvist Saxar
Lars-Olof Persson Piano
Herbie Katz Gitarr
Bengt Hård Bas
Ove Wedin Trummor
Här bjuds det swingmusik av bästa märke. Denna verkligt välklingande sextett gav en bejublad konsert under JAZZ CORNERs jazzdagar 1990. Grabbarna i bandet spelar en tidlös ”mainstreamjazz”, en äkta, härlig swingmusik i omisskännlig Count Basie-anda.
Swingbolaget har existerat i över 10 år, och förutom engagemang på Jazzhuset och Nefertiti i Göteborg har man framträtt på många jazz-festivaler både i Sverige och i Danmark.
Det här kommer att bli ett fantastiskt jazzevenemang!

MÅNDAG 18 NOVEMBER kl 20.00 Varbergs Teater

DANMARKS RADIOS BIG BAND
PUTTE WICKMAN medverkar som gästsolist
Den danska radion har i mer än 25 år haft sitt eget storband. 1977 blev storbandet internationellt berömt, mycket tack vare den amerikanske musikern, kompositören och dirigenten Thad Jones, som blev bandet: suveräne ledare till sin alltför tidiga död 1986.
Palle Mikkelborg har också varit ledare för RBB. Han komponerade ”Aura” till Miles Davis 1984. Miles Davis och storbandet gjorde en skivinspelning av denna komposition. Denna inspelning fick 2 Grammy’s!
RBB har gjort många stora turnéer, senast nu i våras då de ”gjorde” USA. Men i Sverige är det faktiskt första gången nu i höst. Varbergs jazzpublik är att gratulera, eftersom endast ett fåtal orter får besök. Som grädde på moset finner vi vår egen lysande klarinettist Putte Wickman. Dirigent är Ole Kock Hansen.

LÖRDAG 30 NOVEMBER kl 20.00 Varbergs Teater

LEE KONITZ
Lee Konitz Altsax
Lars Sjösten Piano
Gunnar Bergsten Barytonsax
Peter Söderblom Bas
Nils Danell Trummor
Säsongavslutning med gästspel av legendariske altsaxofonisten Lee Konitz och en av Sveriges stora jazzpersonligheter, pianisten Lars Sjösten med kvartett!
Lee Konitz föddes 1927 i Chicago. Han blev ett världsnamn i slutet av 40-talet som medlem i Miles Davis tubaband. Han har spelat med åtskilliga berömdheter, t ex Gerry Mulligan, Chet Baker, Charles Mingus och inte minst med Lars Gullin. Lee Konitz spelar idag, enligt entusiastiska kritiker världen över, bättre än någonsin. För detta kommer han i början av nästa år att belönas med den förnämsta internationella jazzutmärkelsen som finns, JAZZParpriset på 200.000 danska kronor.

1992

MÅNDAG 20 JANUARI kl. 20.00 Varbergs Teater

BORÅS JAZZENSEMBLE med JOYCE HURLEY
Ralf Sandell Trumpet, Flygelhorn
Lasse Engman Tenorsax
Bertil Bengtsson Tenorsax, Klarinett
Peter Ivstedt Piano
Bengt ”Bengan” Carlsson Bas
Åke Göransson Trummor
Joyce Hurley Sång
Borås Jazzensemble hyllar den bebop-influerade jazzen och den moderniserade swing-musiken. Musikerna har spelat tillsammans sedan 1984 och framträtt på flera jazzfestivaler, t ex i Molde, Oslo, Stockholm & Budapest.
Sextetten är förstärkt med en i dubbel bemärkelse färgstark sångerska från Chicago, Joyce Hurley, som sjunger alldeles underbart. Hon har arbetat i Chicago, New York och Sydney innan hon kom till Sverige och bosatte sig i Borås.

ONSDAG 5 FEBRUARI kl 20.00 Varbergs Teater

AGORA
Anders Malmström Gitarr
Terje Sundby Trummor
Fredrik Bergman Elbas, Bastuba
Mikael Godée Sopransax, Flöjt
Almaz Yebio Sång
AGORA (tidigare AGORA BRASIL) spelar en för Sverige unik svängig blandning av olika brasilianska musikstilar. Brasiliansk musik är INTE bara karnevalsmusik. AGORA (som betyder ”nu”) spelar vad man kan kalla brasiliansk populärmusik och har lyckats sätta sin personliga prägel på musiken. Deras nya CD har lovordats av bl.a. OJ:s kritiker. Vi kommer att bjudas en kryddig och het blandning!

FREDAG 28 FEBRUARI kl 20.00 Varbergs Teater

ARNE DOMNÉRUS & ULF JOHANSSON PANAMA JAZZ BAND
Två av Sveriges förnäma jazz-ambassadörer tillsammans med pigga PANAMA JAZZ BAND från Göteborg: ”Dompan”, som nu är 67 år, spelar enligt många bättre än någonsin. (För 40 år sedan bildade han sin legendariska Nalen-orkester!) & Ulf Johansson, den genommusikaliske pianisten, trombonisten och sångaren.
PANAMA JAZZ BAND spelar swingbetonad dixieland med inspiration från Eddie Condons band i New York på 50-talet. Kapellmästaren Ebbe Tuneld framhåller gärna att repertoaren har valts med stor omsorg: VACKRA melodier, både kända och okända, företrädesvis från den amerikanska sångskatten.

FREDAG 10 APRIL kl. 20.00 Varbergs Teater

PETER GULLINS TRIO
Peter Gullin Baryton, Tenorsax
Jacob Fischer Gitarr
Ole Rasmussen Kontrabas
Trion spelar en melodisk, harmonisk musik med rötter i 40, 50- och 60-talet. Repertoaren är varierad från gamla evergreens i Agna arrangemang, till melodier av olika stilar, en del stycken inspirerade av svensk folkmusik samt slutligen några moderna stycken – mycket av detta originalkompositioner.

SOMMARJAZZDAGAR

FREDAG 9 AUGUSTI kl 19.00 i Societetsparken

JAZZ IN JACKS

LÖRDAG 8 AUGUSTI Varbergs Teater

SONYA HEDENBRATT
Sonya Hedenbratt Vocal
Sven-Erik Dahlberg Piano
Yasuhito Mori Bas
Anders Söderling Trummor

SÖNDAG 9 AUGUSTI Societetsparken

VINTAGE JAZZ BIG BAND

ONSDAG 9 SEPTEMBER kl. 20.00 Varbergs Stadshotell

ROLF ERICSON
Rolf Ericson Trumpet
Cecil Payne Barytonsax
Åke Johansson Piano
Kjell Jansson Bas
Rune Carlsson Trummor
Vår mest internationelle jazzmusiker, Rolf Ericson på Sverigebesök. Denne trumpetmästare tycks aldrig bli gammal eller omodern i sitt spel.
1956 presenterade Rolf Ericson ett gäng amerikanska jazzmusiker i de svenska folkparkerna. Efter det mötet blev många svenska ungdomar jazzfantaster för livet. En av de musiker som fanns med i det bandet var Cecil Payne! Han har, liksom Rolf Ericson, stor erfarenhet av både små och stora band och har spelat med både Charlie Parker, John Coltrane, Woody Herman och Count Basie.
Dessa båda celebra musiker ackompanjeras av Åke Johanssons utomordentliga trio. Rune Carlsson har just i dagarna utsetts till Christer Boustedt-stipendiat. GRATTIS!
En jazzkväll på sällsynt hög nivå!

FREDAG 9 OKTOBER kl. 20.00 Folkets Hus

WARREN VACHÉ
Warren Vaché Cornet
Kjell Fernström Piano
Arne Wilhelmsson Bas
Ronnie Gardiner Trummor
Ännu ett amerikanskt gästspel. Warren Vaché är född i New Jersey 1951. Han fick sitt genombrott 1974, då ingen mindre än Benny Goodman erbjöd honom jobb i sin grupp. Warren Vaché har spelat in ett trettiotal skivor, däribland ett flertal med Scott Hamilton. Med Scott Hamilton har han för övrigt också spelat flera gånger i Sverige. För kompet svarar Kjell Fernströms fina trio. En ordentligt svängig afton garanteras.

TORSDAG 19 NOVEMBER kl. 20.00 Varbergs Teater

KUSTBANDET
Kustbandet har funnits i ca 30 år. Grunden är 20- och 30-tals jazz i Duke Ellingtons och Luis Russells anda. Bandet har spelat in ca tio skivor. Mindre grupper ur Kustbandet har även spelat in skivor tillsammans med gästsolister som Maxine Sullivan och Doc Cheatham.
Här ett citat ur Lasse O’Månssons lyriska utgjutelser på deras första LP-skiva ”Sidledes”:
Om saxsektionen – jag ljuger nu ihop ett citat: ”Bärande varandras bördor, sonande varandras synder och läggande sina saxar i varandras blöt”
Denna skivtitel är belysande för Kustbandets speciella form att utvecklas och överraska.
Detta tolvmannaband har utomordentligt fina solister: trombonisten Jens Lindgren, trumpetaren Bent Persson och tenoristen Johnte Högman, för att nu bara nämna några. Flera av bandets medlemmar brister även ut i sång i tidstypisk stil.
Efter sina succéfyllda turnéer världen runt kommer nu äntligen detta band till Varberg!

1993

FREDAG 22 JANUARI kl. 20.00 Varbergs Teater

MAFFY FALAY SEXTETT
Maffy Falay trumpet, flygelhorn
Bernt Rosengren saxofon
Elvan Araci trombon
Åke Johansson piano
Per-Ola Gadd bas
Ronnie Gardiner trummor
Denna stjärnspäckade sextett gästade JAZZ CORNER första gången 1986. Bandet spelar en vital, generös och progressiv bebopjazz med avstamp i den rika femtiotalsjazzens mylla.
Maffy Falay kommer från Turkiet. Han upptäcktes av ingen mindre än Dizzy Gillespie. Till Sverige flyttade han 1960. Han träffade då Bernt Rosengren, och han blev medlem i legendariska Harry Arnolds Radioband. Bland mycket annat. Sextetten bildades 1985 och den väcker alltid stor entusiasm på jazzscenerna.

FREDAG 19 FEBRUARI kl. 20.00 Varbergs Teater

CBQ Contemporary Bebop Quintet
Bosse Broberg Trumpet
Stefan Isaksson Tenorsax
Åke Johansson Piano
Ivar Lindell Bas
Gilbert Matthews Trummor
Denna grupp, som bildades 1978 av Christer Boustedt (initialerna CBQ har alltså en dubbelmening), har sina rätter i 40- och 50-talens bebop-tradition. Repertoaren består av kompositioner av Charlie Parker, Tadd Dameron och Thelonius Monk såväl som av gruppmedlemmarna själva.
CBQ är en av de mest etablerade jazz-grupperna i Sverige, de har turnerat mycket både här hemma och utomlands. 1992 gjorde de ett succéfyllt gästspel i Sydafrika.

ONSDAG 10 MARS kl. 20.00 Folkets Hus

JAN ALLAN & WALKIN’ STAGE
Jan Allan Trumpet
Ewa Ludwigsson Piano
Lena-Marie Walldén Sång
Håkan Caesar Saxofon
Jimmy Ludwigsson Bas
Per Jonasson Slagverk
Jan Allan är en av våra internationellt mest uppmärksammade jazzsolister, en trumpetare med eget ”sound”. Hans stil är mjuk och melodiskt vacker. På 50-talet spelade han med Lars Gullin och Rolf Billberg, något som resulterade i åtskilliga numera klassiska skivinspelningar. Jan Allan är sedan länge heltidsmusiker.
Den spännande gruppen Walkin’ Stage bildades 1991 av en grupp storbandsmusiker. De spelar svängigt och avspänt, och de bjuder både på egna kompositioner och standardmelodier.

MÅNDAG 5 APRIL kl. 20.00 Varbergs Teater

HBBB: GRUPP 7 GUGGE HEDRENIUS’ Big Blues Band
GHBBB, denna svenska jazzorkester i världsklass, har funnits i 33 år och den har under årens lopp framfött en del olika grupperingar: 7, 9, 12 och 15. Publiken i Varberg bjuds på den förstnämnda.
Solisterna i dessa konstellationer har alla specialskrivna arrangemang, i de flesta fall skrivna av Gugge själv.
Repertoaren har sin grund i traditionen från Ellington, Basie och Ray Charles. Det är en musik fylld av märg och must, en rhytm- & blues-svängig jazz som träffar oss rakt i hjärtpunkten.

FREDAG 6 AUGUSTI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

TRANEMO STORBAND
Kjell Pettersson – kapellmästare
Storbandet från Tranemo, som för övrigt ligger i Västergötland, bildades i början av 1970-talet. Kapellmästarens entusiastiska ledarskap och arrangörstalang har gett bandet stora framgångar. Man har haft gästsolister som Putte Wickman, Svante Thuresson och Nisse Landgren.
Studioarbete har resulterat i tre LP-skivor. Bandet har också framträtt vid ett flertal direktsändningar i radio.
Vi får lyssna till sjutton verkligt spelglada musikanter och vokalissan Lisbeth Pettersson.

LÖRDAG 7 AUGUSTI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

PEORIA JAZZBAND
Rolf Sundby Trumpet och Flygelhorn
Leif Torné Klarinett
Sture Westlund Trombon
Sture Svarén Banjo
Gilbert Brodén Bas
Gunnar Dalblad Trummor
PEORIA JAZZBAND är en göteborgs-grupp som bildades redan 1960. Bandet etablerade sig tidigt som ett av Sveriges allra främsta inom genren ”Happy Jazz”. Man har också hunnit bli ett välkänt namn i Europa och USA. Bandet har framträtt vid mängder av internationella jazz-festivaler.
PEORIA JAZZBANDs musik spänner över ett brett register: från New Orleans-jazz och dixieland till swing. Förutom välkända standardmelodier av Louis Armstrong, Fats Waller, Duke Ellington letar man gärna fram mindre känt material.

LÖRDAG 7 AUGUSTI Varbergs Teater kl.22.00 – 24.00

PUTTE WICKMAN med LISA LINN & BO SYLVÉN KVINTETT
Putte Wickman Klarinett
Lisa Linn Vokalist
Bo Sylvén Gitarr
Jan Lundgren Piano
Peter Hansen Bas
Lars Andersson Trummor
Klarinettmästaren Putte Wickman är i dag, 45 år efter sitt genombrott på Nalen, en av de verkligt stora solisterna, jämbördig med Benny Goodman, Artie Shaw och Buddy de Franco.
Putte behärskar alla sorters musik på sin klarinett. Han är dessutom en mycket populär estradör. Han far och flyger, spelar ständigt och är vitalare än någonsin. Han är en eftertraktad solist och har spelat med de flesta musikaliska storheterna.
Lisa Linn & Bo Sylvéns kvintett är en synnerligen angenäm bekantskap. Kvintetten har turnerat runt i Europa genom åren, men nu spelar man mer och mer i Sverige och Danmark. Kvintetten firar 30-årsjubileum i år. Både Lisa och Bo har ett förflutet i Danska Radions Big Band.

SÖNDAG 8 AUGUSTI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

JESPER THILO med ARNE MALTEUS TRIO
Jesper Thilo Tenorsaxofon
Dage Jonsson Piano
Niels Praestholm Bas
Arne Malteus Trummor
Jesper Thilo är sedan flera decennier en av de stora i danskt jazzliv, välkänd och uppskattad i hela jazzvärlden. Hans musikaliska spännvidd är stor: dixieland, småbandsswing, storbandsjazz och bop. Han har en gång tidigare gästat oss – på JAZZ CORNERS allra första jazz-festival 1987.
Arne Malteus” mycket svängiga trio spelar ofta med kända solister, som Al Grey och Richard Boone (denna konstellation gästade oss 1990). Trion kommer från Helsingborg.

ONSDAG 15 SEPTEMBER kl 20.00 Varbergs Teater

CLAES JANSON & CORNOVA BRASS
”ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och Blott ett ögonblick i sänder, med samma mjuka, sträva och studsande rytm, en tvillingsjäl till Monica Zetterlund .” (Juryns motivering för att ge Claes Janson 1992 års Cornelis Vreeswijk-pris på 165.000 kronor.)
Han skivdebuterade 1964. Sedan dess har han medverkat som solist på ett 20-tal skivor, han hörs i radio och TV, på klubbar och pubar och i kyrkor. Han är med i en mängd olika konstellationer och alltid sjunger han med SJÄL.
CORNOVA BRASS har specialiserat sig på jazzinfluerad brassmusik. Oktetten består av
Kjell-Åke Persson Trumpet
Jan-Åke Eriksson Trumpet
Bengt Andersson Trombon
Torbjörn Berntsson Trombon
Jerry Dahlskog Trombon
Jimmy Ludwigsson Bas
Mr X Gitarr
Arne Davidsson Trummor

FREDAG 1 OKTOBER kl 20.00 Folkets Hus

ANTTI SARPILA & KJELL FERNSTRÖMS TRIO
Antti Sarpila Saxofon, Klarinett
Kjell Fernström Piano
Arne Wilhelmsson Bas
Ronnie Gardiner Trummor
Antti Sarpila är en ung och sällsynt begåvning. Redan som 18-åring, 1982, bildade han Antti Sarpila Swing Band. Han har varit elev hos den amerikanske musikern Bob Wilber, som i sin tur var Sidney Bechets elev på 40-talet. Detta värdefulla arv förvaltar Antti med den äran och uppträder ofta som solist i storband och symfoniorkestrar världen runt med sin typiska ”classic jazz”. Senast var han gästsolist i den stora minneskonserten ”Tribute to Benny Goodman” i Carnegie Hall, New York. Han har också gjort många skivinspelningar i eget namn.
Kjell Fernströms mycket fina trio borgar för att detta kommer att bli en ordentligt svängig afton.

TORSDAG 11 NOVEMBER kl 20.00 Varbergs Teater

SVEND ASMUSSEN QUARTET
Jacob Fischer Gitarr
Jesper Lundgaard Bas
Aage Tanggaard Trummor
SVEND ASMUSSEN föddes 1916. Hans karriär är en lång historia, som alla beundrare har sina egna associationer till. Han har spelat med snart sagt alla legender: Mills Brothers, Hoagy Carmichael, Django Reinhardt … Från 30- och 40-talens orkestrar och varietéer, SweDanes med Ulrik Neuman och Alice Babs till dagens kvartett. Hans ton blir bara rundare och fylligare med åren och själv tycks han förbli evigt ung.
De tre lysande medmusikerna har, trots sin ungdom, imponerande meriter. Jesper Lundgaard fick Ben Webster-priset 1982 Han och Aage Tanggaard har spelat över snart sagt hela världen och i de bästa av sällskap: Stan Getz, Chet Baker, James Moody, John Scofield och många andra. Jacob Fischer är en gudabenådad gitarrist, född 1967, som redan har vunnit flera utmärkelser.
Vi får njuta av jazz-standards, latinamerikanska rytmer och klassiskt musik. En STOR kväll för alla musikvänner.

FREDAG 3 DECEMBER kl 20.00 Varbergs Teater

CHICAGO EXPRESS
Detta är Sveriges mest kritikerrosade bluesband. Sven Zetterberg och Chicago Express är, enligt flera kritiker, Sveriges bluesband nummer ett.
Mest känd av medlemmarna i detta Södertäljeband, vars originalmedlemmar hållit ihop sedan början av 70-talet, är givetvis sångaren och gitarristen Sven Zetterberg. Han fick det prestigefyllda Cornelis Vreeswijk-priset 1989. Han anses vara en av de vassaste blues-gitarristerna, fullt i klass med de bästa amerikanska.
Övriga medlemmar i bandet:
Stefan Sundlöf Trummor
Jan Sjöström Munspel och Sång,
Bertil Pettersson Bas
Jaan Paltman Piano och Klaviatur
Hank Jansson Gitarr
Det här gänget vet hur blues skall spelas: eldfängt & svängigt. Som en recensent uttryckte det: ”Magnifikt bra bluesgrupp – från Sverige bevars men det hörs inte.”

1994

FREDAG 21 JANUARI kl.20.00 Varbergs Teater

RUNE CARLSSON BIG BAND
Rune Carlsson, sedan 60-talet väl etablerad som en av våra bästa trumslagare, är kapellmästare och sångare (!) i detta storband.
Bandet består av många fina solister: Bertil Löfgren (enligt Thad Jones en av världens bästa förstatrumpetare), Willie Cook (var med redan 1948 i Dizzy Gillespies storband), Bernt Rosengren, Bertil Strandberg, Gunnar Bergsten, Lars Sjösten.
Repertoaren består både av jazzstandards och egna kompositioner. Musikens atmosfär påminner om den som brukade råda i Dizzy Gillespies storband.

MÅNDAG 7 FEBRUARI kl.20.00 Varbergs Teater

SANDVIKEN BIG BAND
featuring ULF JOHANSSON trombone and vocal LENA JANSSON vocal
Sandviksbandet har funnits sedan 1968. Det tillhör enligt många toppskiktet av våra ”amatörband”. Har vunnit storbands-festivalen i Imatra, Finland, två gånger. Orkestern har tillsammans med svenska och utländska toppartister gjort många framgångsrika turnéer i Sverige och utomlands.
Ett tiotal skivor har man spelat in, däribland BIG BAND WULF tillsammans med kvällens gästsolister Ulf Johansson och Lena Jansson. Ulf Johansson anses vara en av de ledande instrumentalisterna i Sverige, både på trombon och piano.
Lena Jansson har turnerat med flera av de bästa svenska storbanden. Hennes röst utstrålar mycken värme och personlighet.

ONSDAG 9 MARS kl.20.00 Varbergs Teater

VARBERGS STORBAND
Varbergs stolthet, Varbergs Storband, bildades i sin nuvarande form i början av 1980-talet och består enligt egen utsago av glada amatörer. Tilläggas bör att de spelar med genuin storbands-känsla och har flera skickliga solister.
Arne Domnérus och Claes Janson har varit gästsolister i bandet. På senare tid samarbetar man också med några körer.
Repertoaren är generös: standardlåtar från 30- och 40-talen varvas med modernare melodier ofta dessutom i egna arrangemang.

TORSDAG 14 APRIL kl.20.00 Varbergs Teater

KUNGSBACKA STORBAND
Kings Hill Big Band med Svante Thuresson
Kungsbacka Storband bildades redan 1967 av ett gäng jazzintresserade amatörer. Kvar från starten är nu endast tre veteraner. Men i stället har man flera lärare från musikskolan och deras elever. Återväxten är tryggad!
Repertoaren är Basie, Ellington, Glenn Miller
I kväll får vi höra detta svängiga band med den genuine och suveräne Svante Thuresson, som nu gjort en strålande comeback.

TORSDAG 21 JULI Kl 20.00 Varbergs Teater

MONICA ZETTERLUND
Lars Bagge Piano
Bo Sylvén Gitarr
Mads Vinding Bas
Johan Dielemans Trummor

TORSDAG 28 JULI VARBERGS KYRKA kl 21.00 – 23.00
Ett samarrangemang med Varbergs Församling

JAN ALLAN med WALKIN’ STAGE
Jan Allan Trumpet
Ewa Ludwigsson Piano
Lena-Marie Walldén Sång
Håkan Caesar Saxofon
Jimmy Ludwigsson Bas
Per Jonasson Slagverk
Jan Allan är en av våra internationellt mest uppmärksammade jazzsolister, en trumpetare med sällsynt personlig och uttrycksfull ton. Hans stil är mjuk och melodiskt vacker. Han har spelat med Lars Gullin, Arne Domnérus och Bengt Hallberg och medverkat i åtskilliga numera klassiska skivinspelningar.
Walkin’ Stage är en genommusikalisk grupp, som hämtar sin musik från jazzstandardrepertoaren. Deras spel är lyriskt, avspänt och melodiskt.
Denna konstellation, Jan Allan och Walkin’ Stage, borgar för en oförglömlig kväll i Varbergs Kyrka. Konserten är den första som JAZZ CORNER arrangerar tillsammans med Varbergs Församling.

FREDAG 29 JULI Societetsparken kl 19.00 – 21.30

GUGGE HEDRENIUS’ BIG BLUES BAND GHBBB: Grupp 10
GHBBB, svensk jazzorkester i världsklass, kan i dagarna fira 35-årsjubileum. Bandet har egen musikalisk profil, lika lätt att känna igen som vilken Basie, Ellington eller Miller som helst.
GHBBB skapar en atmosfär som gör succé både på jazzestraderna i New York och här hemma, på småklubbar och stora festivaler.

LÖRDAG 30 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

CHICAGO EXPRESS
Chicago Express är Sveriges blues-band nummer ett! Sångaren och gitarristen Sven Zetterberg anses vara en av de vassaste blues-gitarristerna, fullt i klass med de bästa amerikanska.
Övriga medlemmar i bandet:
Stefan Sundlöf Trummor
Jan Sjöström Munspel, Sång
Bertil Pettersson Bas
Jaan Paltman Piano, Klaviatur
Hank Jansson Gitarr
Det här gänget vet hur blues skall spelas: eldfängt och svängigt.

LÖRDAG 30 JULI Varbergs Teater kl. 22.00 – 24.00

SCOTT HAMILTON & ARNE MALTEUS’ TRIO
Scott Hamilton Tenorsaxofon
Dage Jonsson Piano
Niels Praestholm Bas
Arne Maltéus Trummor
Celebert amerikabesök! Scott Hamilton, som är ett ledande namn inom den moderna swing-jazzen, föddes 1954 och slog igenom redan på 70-talet. Hans spel påminner om tenorsax-legenderna Hawkins, Webster och Young. Han bor på 52:a gatan i New York, men han tillbringar största delen av sin tid med att resa runt i världen och spela. Han har också hunnit spela in ett sextiotal skivor.
Arne Maltéus svängiga trio spelar ofta med kända solister, som Al Grey och Jesper Thilo och denna gång Scott Hamilton.

SÖNDAG 31 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

VINTAGE JAZZ BIG BAND
Det finns många bra storband men mycket få som spelar storbandsjazz som den lät under jazzens första decennier. Vintage Jazz Big Band håller sig till den storbandsjazz som spelades i Amerika 1920 – 1930. Deras repertoar är hämtad från den tidens stora namn – Jelly Roll Morton, Louis Russel, Duke Ellington
De gamla goda årgångarna står sig. Man håller på traditionen men tycker inte det skadar med förnyelse – vissa utsvävningar görs. Det hela låter svängigt, fräscht och ”modernt”.

ONSDAG 14 SEPTEMBER kl.20.00 Folkets Hus

PETER ASPLUND QUINTET
Peter Asplund Trumpet
Johan Hörlén Altsaxofon
Ion Baciu Piano
Christian Spering Bas
Johan Löfcrantz Trummor
Peter Asplund Quintet bildades 1991 och har redan etablerat sig på den svenska jazzscenen. Det är ett ungdomligt och spelsuget gäng. Musiken de spelar har sina rötter i klassisk bebop och repertoaren innehåller både egna kompositioner och välkända standardlåtar.
Hösten 1993 presenterades kvintetten i ett eget timslångt TV-program, ”Jazz på Mosebacke”. Ni som lyssnade då, vet att det blir en kväll med glöd, dynamik och intensitet. Detta är 90-tals jazz med djup tradition!

TORSDAG 27 OKTOBER kl.20.00 Varbergs Teater

MONICA BORRFORS KVINTETT
Monica Borrfors Sång
Johan Setterlind Trumpet
Gösta Nilsson Piano
Per Nilsson Bas
Leroy Lowe Trummor
Monica Borrfors representerar svensk jazzsång när den är som bäst. Hon har suverän teknik och utsökt jazzkänsla. Många kritiker jämför henne med de stora amerikanska jazz-sångerskorna.
Den mycket hörvärde trumpetaren Johan Setterlind tillhör den nya svenska jazzgenerationen och är ny i kvintetten.
Repertoaren består främst av jazzens standardlåtar, musik man förknippar med namn som Billie Holiday, Sara Vaughan, Charlie Parker och Miles Davis.

MÅNDAG 21 NOVEMBER kl.20.00 Folkets Hus

”I REMEMBER CLIFFORD BROWN” THE JOY SPRING QUINTET
Kjell-Åke Persson Trumpet
Karl-Martin Almquist Tenorsaxofon
Jan Lundgren Piano
Jimmy Ludwigsson Bas
Per-Arne Tollbom Trummor
Det är 39 år sedan trumpetgeniet Clifford Brown tragiskt omkom i en bilolycka. Han var då endast 25 år. 1949 fick han sitta in i Dizzy Gillespies storband och senare var han med i Art Blakey’s Jazz Messengers.
1953 spelade han i Lionel Hamptons storband som gjorde en europaturné. De kom också till Sverige och det blev skivinspelningar med svenska jazzeliten.
En jazzkväll i ord och ton, om legenden Clifford Brown.

MÅNDAG 12 DECEMBER kl.20.00 Folkets Hus

JAZZENS JÄKTIGA JULVECKA I DECEMBER 1947
Börje Räftegård kåserar med musikexempel
En konflikt mellan grammofonbolagen och amerikanska musikerförbundet ledde till inspelningsstopp från januari 1948, vilket medförde en osedvanligt hög inspelningsfrekvens under december 1947. Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon och andra storheter spelade då in många av den moderna jazzens klassiker.
Börje Räftegård berättar om denna hektiska vecka och ger oss många fina musikexempel.

1995

ONSDAG 11 JANUARI kl.20.00 Varbergs Teater

ROLF ERICSON KVINTETT
Rolf Ericson Trumpet
Berndt Sjögren Saxofon
Lasse Lundström Bas
Sven Bjerstedt Piano
Jerker Heijkenskjöld Trummor
Rolf Ericson, vår i särklass flitigaste jazzambassadör, har flyttat hem till Sverige. Han var etablerad och välkänd redan 1947 när han emigrerade till USA. Under de senaste 50 åren har han bott i Sverige i fyra, resten huvudsakligen i USA och Tyskland. Otaliga är de storheter han spelat med: Ellington, Goodman, Mingus och Parker. Hans spel är fortfarande på topp och det är ett sant nöje att få inleda vårens program med denna storhet.
Med sig har han en kvartett genommusikaliska skåningar. Saxofonisten Berndt Sjögren är en lysande begåvning. Det är bara en tidsfråga innan hans stora genombrott kommer.

FREDAG 3 FEBRUARI kl.20.00 Folkets Hus

JAMES MOODY MED ÅKE JOHANSSONS TRIO
James Moody Saxofon
Åke Johansson Piano
Kjell Jansson Bas
Leroy Lowe Trummor
Ännu ett celebert besök. Den amerikanske saxofonlegenden James Moody gästar JAZZ CORNER för tredje gången. Första gången han var i Europa var 1949 med Dizzy Gillespies band. I det sammanhanget kom han också till Stockholm, och då gjorde han den odödliga inspelningen ”Moody’s Mood for Love” tillsammans med svenska musiker.
Moody är en riktig globetrotter, som ofta spelar i Europa och Japan. Sju turneer har det blivit i Sverige, hittills.
En virtuos och övertygande musiker i det bästa sällskap hans husband i Sverige.

ONSDAG 1 MARS kl.20.00 Folkets Hus

NANNIE PORRES MED BERNT ROSENGRENS KVARTETT

Nannie Porres Sång
Bernt Rosengren Tenorsaxofon
Claes-Göran Fagerstedt Piano
Ove Gustavsson Bas
Leif Wennerström Trummor
Nannie Porres är en av våra mest betydande jazzsångerskor. Därom är lyssnare och musikanter överens. Hon har varit med sedan 50-talet (Jazz-club -57) och har lärt sig sjunga jazz på det enda sätt som gäller: att ständigt lyssna, inte bara på sång utan även på instrumentalister. Hennes sång är på en gång exklusiv och lätt att ta till sig. Den är naturlig och rakt på sak. Nannies förebilder var Billie Holiday och Dinah Washington.
Hon sjunger med en grupp musiker, som i många år varit kamrater både inom och utom musiken. De känner varandra utan och innan, och det är nog den bästa tänkbara grunden för att göra helgjuten musik tillsammans.

TISDAG 4 APRIL kl.20.00 Varbergs Teater

MONDAY NIGHT BIG BAND
”Monday Night Big Band plays Thad Jones”
Saxofonisten Jörgen Nilsson, tidigare medlem i Thad Jones’ Eclipse-band, är ledare för detta härliga och vilt svängiga storband. En mängd fina solister finns i 18-mannabandet, som pianisten Jan Lundgren (Harry Arnold-stipendiat 1994), saxofonisterna Karl-Martin Almqvist och Håkan Caesar, trumpetaren och sångaren Niklas Fredin och gitarristen Krister Palmqvist.
Monday Night Big Band anses av många som ett av Sveriges bästa storband. Under året har de gett ut en kritikerrosad CD.

ONSDAG 26 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

HALMSTAD BIG EIGHT
Kenneth Andersson Trumpet
Martin Söderlund Trombon
Bo Ingmarsson Altsax
Per Thornberg Tenorsax
Roland Christensson Barytonsax
Kurt Ek Piano
Stefan Tesslie Bas
Sture Berglund Trummor
Denna ”stora åtta” är en orkester som allra helst spelar swing-musik från 40- och 50-talen. Men man spelar också gärna modernare jazz, bebop och annat

TORSDAG 27 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

RED WHITE AND BLUES & TEN FEET
Två unga Varbergsband:
Red White and Blues består av 11 killar och tjejer, varav 5 sjunger. Man använder både eget material och original-blues. Det är blues och soul, och jazzigt och svängigt. Något av det bästa, i sin genre, i Varberg.
De 4 herrarna som utgör Ten Feet spelar trummor, gitarr, bas och munspel. Munspelaren är också sångare. Bandet spelar rak blues med rötter i traditionen och har en bred repertoar. Bland förebilderna finns B B King. De har gjort ett flertal turnéer i England.

TORSDAG 27 JULI Varbergs Kyrka kl.21.00 – 23.00
I samarbete med Varbergs Församling

HAVSVIND – visor, ballader och gospel
Margareta Evmark Sång, Kontrabas och Gitarr
Dan Evmark Piano och Keyboard
Peter Sjögren Saxofon
Margareta Evmark är etablerad sångerska och musiker med stor musikalisk bredd. För några år sedan kunde vi här i Varberg höra henne i en Jerome Kern-föreställning. Kvällens konsert kan närmast betecknas som ”vis jazz”. Programmet blir omväxlande och naturligtvis är Duke Ellington representerad.

FREDAG 28 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

HOT POTATOES
Robert Hansson Trumpet
Anders Holmberg Klarinett
Rolf Granelli Trombon
Bo Adamsson Banjo, Gitarr & Sång
Karl-Åke ”Kroon” Kronqvist Bas
Jerker Heijkenskjöld Trummor
Hot Potatoes är ett tradjazzband från Malmö som bildades så sent som i januari 1994. Louis Armstrongs klassiska Hot Five är den främsta inspirationskällan. På repertoaren finns också annat material från hela hans karriär, exempelvis Hot Seven- och All Star-banden. Stilkänsla, spelglädje och hetta är ledstjärnor.
Den sexhövdade besättningen har så att säga ”varit med föd’. Några började redan 1960, som trumpetaren Robert Hansson, uppmärksammad för just sina Armstrong-tolkningar.

LÖRDAG 29 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

SECOND LINE JAZZBAND
En till övervägande del mycket ung Göteborgsgrupp med hjärtat i den allra äldsta New Orleans-musiken. Kapellmästare är Anders Wasén på banjo, och han omger sig med sex unga musiker som trakterar klarinett, trumpet, altsax, trombon, bas och trummor häpnadsväckande virtuost i pigga och ärtiga arrangemang. Bandet förenar på ett förträffligt sätt spelglädje, tradition och förnyelse.

LÖRDAG 29 JULI Varbergs Teater kl.22.00 – 24.00.

SVEND ASMUSSEN QUARTET
Jacob Fischer Gitarr
Jesper Lundgaard Bas
Aage Tanggaard Trummor
Många kritiker kallar detta den bästa grupp Svend Asmussen någonsin haft. Och dessutom anses han själv stå på toppen av sin karriär! Det är knappt man tror det är sant: han är faktiskt född 1916 och han debuterade 1933. Stor succé gjorde han med Ulrik Neumann och Alice Babs i SweDanes 1958-64. Han blev tidigt internationellt känd jazzmusiker och har spelat med snart sagt alla legender.
Repertoaren har stor bredd: från gamla swingklassiker till nya kompositioner, med avstickare till både brasiliansk och svensk folkmusik.
Jacob Fischer, född 1967, är en gudabenådad gitarrist med en förbluffande musikalisk överblick. Jesper Lundgaard, född 1958, virtuos basist, och Aage Tanggaard, född 1957, topptrumslagare, har spelat med alla de ”stora” som Dexter Gordon, Stan Getz, Tommy Flanagan
En STOR kväll för vår jazzpublik, som säkert inte glömt den enorma succén när Svend Asmussen var hos oss 1993.

SÖNDAG 30 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

NILS-BERTIL DAHLANDER KVARTETT
Erik Norström Tenorsax
Staffan Nilson Piano
Kjell Jansson Kontrabas
Nils-Bertil Dahlander Trummor
Storfrämmande! Nils-Bertil ‘Bert” Dahlander återvänder varje sommar till Sverige. Sedan ett fyrtiotal år bor han ju i USA. Han har spelat med jazzstorheter som Teddy Wilson, Earl Hines, Charlie Shavers. Med sig har han Erik Norström, som spelat med både Jan Johansson, Rolf Ericson och Stan Getz och numera leder Bohuslän Big Band. På bas får vi njuta av Kjell Jansson och vid pianot sitter ”underbarnet” från 50-talet, Staffan Nilson, som sedan ett tjugotal år spelar med Nils-Bertil.

TORSDAG 21 SEPTEMBER kl.20.00 Varbergs Teater

PETER GULLIN TRIO
Peter Gullin Barytonsax, Tenorsax
Morten Kargaard Gitarr
Ole Rasmussen Bas
På mångas begäran: nytt gästspel av Peter Gullin Trio!
Peter Gullin, född 1960, har spelat jazz professionellt sedan 16-årsåldern. Först med namn som Nannie Porres och Bernt Rosengren, sedan med egna grupper. Han har medverkat i många storband och har både komponerat för och spelat med Danmarks Radios Big Band.
Peter Gullin Trio är en perfekt samspelt trio. Deras repertoar är mycket bred, vi får njuta av både amerikanska evergreens, melodier av Lennon/McCartney och naturligtvis Gullins egna kompositioner. Trion spelar melodiskt och kärleksfullt.
Två kritikerrosade skivor har trion gett ut: Tenderness, som fick Orkester Journalens Gyllene Skiva 1992, och Transfor-med Evergreen, 1994.
En konsertkväll laddad med poesi och förtätad stämning.

MÅNDAG 2 OKTOBER kl.20.00 Varbergs Teater

NILS LANDGREN & WALKIN’ STAGE
Nils Landgren Trombon
Ewa Ludwigsson Piano
Lena-Marie Walldén Sång
Håkan Caesar Saxofon
Jimmy Ludwigsson Bas
Pelle Jonasson Slagverk
Nils Landgren, född 1956, har spelat trombon sedan 13-årsåldern och är en av Sveriges bästa och mest kända trombonister. Han har spelat med såväl Jokkmokks-Jokke som med Thad Jones och Herbie Hancock. Sin första skiva i eget namn spelade han in 1984 och den åttonde 1992.
Nils Landgren är ofta gästsolist i olika grupper. Ikväll spelar han med det oerhört svängiga och musikaliska bandet Walkin’ Stage från Kristianstad, som gjorde stor succé här i mars 1993 och juli 1994.

MÅNDAG 30 OKTOBER kl.20.00 Varbergs Teater

ART FARMER & PETER ALMQVIST TRIO
Art Farmer Trumpet, Flygelhorn
Peter Almqvist Gitarr
Yasuhito Mori Bas
Raymond Karlsson Trummor
Celebert besök: trumpetlegenden Art Farmer. Han föddes 1928 i USA, och är sedan 50-talet ett av jazzens stora namn. Första gången han besökte Sverige var 1953, då han ingick i Lionel Hamptons berömda och uppmärksammade orkester. JAZZ CORNER besökte han första gången hösten -90. Han bor i Wien sedan många år och har hela världen som sitt arbetsfält men återvänder ofta till USA för konserter och skivinspelningar.
Peter Almqvist är en av Skandinaviens mest intressanta gitarrister. Med Ulf Wakenius i Guitars Unlimited turnerade han över stora delar av världen. Sin egen trio bildade Peter i början av 90-talet.
Yasuhito Mori, som kommer från Japan och bosatt sig i Göteborg, är en av landets mest eftersökta bassister.
Raymond Karlsson, Göteborg, är en mycket mångsidig trumslagare, som spelat med bland andra Bob Brookmeyer och Niels-Henning Ørsted Pedersen.

ONSDAG 15 NOVEMBER kl.20.00 Varbergs Teater

ULF JOHANSSON & VARBERGS STORBAND

Mångkunnige Ulf Johansson behärskar inte ”bara” trombon genialt, han är också en synnerligen fin pianist, sångare och entertainer med en gedigen musikalisk utbildning: Musik-högskolan och två års studier i USA.
Ulf hörs och syns i de flesta sammanhang och spelar ofta med Arne Domnérus, Rune Gustafsson och Lars Erstrand sa, mt, leder egna grupper.
Ibland framträder han som gästsolist i storband, som här i kväll med Varbergs eget flaggskepp Varbergs Storband, som utmärker sig både med fint fungerande ensemblespel och utomordentliga solister.