1996-2000

1996

ONSDAG 24 JANUARI kl.20.00 Folkets Hus

SECOND LINE JAZZBAND
Jesper Albrektsson Trumpet
Niklas Carlsson Trombon
Nicklas Karlsson Klarinett
Klas Lindqvist Saxofon
Per Bach Bas
Anders Wasén Banjo
Anders Östlund Trummor
Sommarjazzdagarnas stora succé i fjol! Det till övervägande del mycket unga Göteborgsbandet har sitt hjärta i den allra äldsta New Orleans-musiken. Influenser från Bunk Johnson och C W. Handy blandas med nyfikenhet för nya idéer. Second Line Jazzband har hållit på några år nu, och det är ingen överdrift att säga att bandet är bland de främsta i genren. Musikerna är häpnadsväckande virtuosa, och arrangemangen är pigga och ärtiga.
Anders Wasén är kapellmästare, och för den synnerligen lättsamma och trevliga presentationen står klarinettisten Nicklas Karlsson.

MÅNDAG 12 FEBRUARI kl.20.00 Folkets Hus

ANDERS BERGCRANTZ & JAZZ UNIT
Anders Bergcrantz Trumpet
Jan Lundgren Piano
Ola Bjerding Bas
Andy Eberhard Trummor
Anders Bergcrantz, som är professionell musiker sedan 10 år, går från klarhet till klarhet. Han är endast 34 år, men har redan gjort internationell karriär. Han spelar ofta i New York och på en av de trevligaste jazzklubbarna där spelade han in en mycket fin skiva, ”Live at Sweet Basil”.
Storartat trumpetspel bjuder han också på i den rykande färska skivan ”In this together”.
JAZZ UNIT har snabbt blivit ett begrepp för jazzälska, re inte bara ”hemma” i Blekinge, utan också runt om i landet. Trion har turnerat med Mike Steinel, Egil Johansen, Viktoria Tolstoy, Alex Riel …
Jan Lundgren har gästat JAZZ CORNER flera gånger. Han har trots sin ungdom, född 1966, erhållit flera utmärkelser: Thore Swanerud-stipendiet 1993 & Harry Arnold-stipendiet 1994. Sveriges samlade jazzkritikerkår valde honom till ”Årets svenska jazzmusiker” 1994.

ONSDAG 30 MARS kl.20.00 Varbergs Teater

GUNNAR JOHNSON KVINTETT
Tommy Kotter Piano
Gunnar Johnson Bas
Ingvar Callmer Trummor
Curth Severö Sax

FREDAG 12 APRIL kl.20.00 Varbergs Teater

RUNE STÅLSPETS SEXTETT med NILS SANDSTRÖM
Nils Sandström Tenorsaxofon
Per Kristensson Trombon
Rune Stålspets Barytonsaxofon/Altsaxofon
Göran Lindberg Piano
Ivar Lindell Bas
Bo Söderberg Trummor
Storfrämmande! Sedan 35 år är Nils Sandström en av våra ledande jazzsaxofonister. Som 17-åring proffsdebuterade han med Monica Zetterlund. 1972 fick han ”Gyllene Skivan” för sin skiva ”The Painter”. Ytterligare tre ”Gyllene Skivor” har tilldelats olika konstellationer där han medverkat med sitt ypperliga tenorspel. Nils Sandström är även en fin målare.
Rune Stålspets är förutom saxofonist också arrangör, storbandsledare samt ledare för denna kvintett suveräna musiker.

FREDAG 26 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30.

Två Varbergsband inleder årets sommarjazzdagar.
BLACK MOLLY
BLACK MOLLY är ett tolvmannaband som lyckats med konststycket att hålla ihop i drygt tio år. Bara en i bandet har musiken som yrke. Calle Petersson, som är sångare, är en av de tre som varit med alla åren. De sex kvinnorna i bandet tillhör alla blåssektionen!
Repertoaren är en fin blandning av soulmusik och rock-influerade låtar. Däremot har det aldrig varit aktuellt för dem att skriva egna låtar.
TEN FEET
Jonas Svensson Bas, Sång
Jan Glasell Gitarr, Sång
Magnus Rydell Munspel, Sång
Johan Laux Trummor
TEN FEET gjorde stor succe på jazzdagarna förra sommaren. Gruppen har i nuvarande sättning funnits i två år. Repertoaren är en skön blandning av Rhythm and blues och hårdsvängande blues.
Deras ambition är att använda mer eget material. Man spelar rak, enkel blues, med rötter i traditionen. En av förebilderna är Stevie Ray Vaughan.

LÖRDAG 27 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

CHICAGO EXPRESS
Sven Zetterberg Sång, Gitarr
Stefan Sundlöf Trummor
Bertil Pettersson Bas
Hank Jansson Gitarr
Jan Sjöström Munspel, Sång
CHICAGO EXPRESS har funnits sedan början av 80-talet och är bland de absolut främsta inom genren. Sven Zetterberg & Chicago Express har sina musikaliska rötter i den storstadsblues och soulmusik som växt fram i USA från 50-talet och framåt.
Bandet har alltid sökt sina egna vägar och tillhör de få som utvecklat en personlig stil inom blues- och soulmusiken.
Gruppen har gjort tre skivor, samtliga mycket rosade av publik och press. Den senaste, ”Permanently Blue”, kom 1995.
Jazzvänner, detta är sista chansen att se och höra CHICAGO EXPRESS; bandet upplöses i höst! Men vi kommer att få höra och se bandmedlemmarna i andra konstellationer.
Det har sagts många gånger och är värt att upprepas: det här gänget vet hur blues skall spelas: eldfängt och svängigt. Det blir tredje gången CHICAGO EXPRESS gästar JAZZ CORNER.

SÖNDAG 28 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30.

NILS-BERTIL DAHLANDER QUARTET featuring ROLF ERICSON
Rolf Ericson Trumpet, Flygelhorn
Kjell Jansson Bas
Staffan Nilson Piano
Nils-Bertil Dahlander Trummor
Storfrämmande! Nils-Bertil Dahlander och Rolf Ericson, två verkliga jazzambassadörer med stora framgångar i USA och annorstädes avslutar jazzdagarna
Nils-Bertil Dahlander, sedan flera decennier bosatt ”over there”, återvänder varje sommar till Sverige. I början av 50-talet ledde Dahlander en svängig och modern kvartett. I den ingick Rune Gustafsson. ”Bert” fortsatte sin musikerbana i USA hos bland andra Teddy Wilson.

TORSDAG 5 SEPTEMBER kl.20.00 Varbergs Teater

SWEDISH SWING SOCIETY
Lars Erstrand Vibrafon
Ulf Johansson Trombon & Piano
Antti Sarpila Klarinett
Björn Sjödin Trummor
Nämn Benny Goodmans kvartett – och de flesta jazzvänner får något speciellt i blicken vid tanken på denna oslagbara kombination av intensiv swing och odödliga evergreens. Swedish Swing Society består av fyra högst välrenommerade jazzmusiker, som tagit upp denna swingmusiktradition.
Resultatet är sensationellt bra. Vibrafonfenomenet Lars Erstrand har spelat med Benny Goodman – i Paris 1972, vilket inledde hans internationella karriär. Den genom-musikaliske Ulf Johansson behärskar både trombon och piano, dessutom kan han sjunga bättre än bra. Antti Sarpila är yngst, född 1964. Han var elev hos amerikanen Bob Wilber, som i sin tur varit elev hos Sidney Bechet på 40-talet. Lars Erstrand spelade 1979 in sin första skiva i USA just med Bob Wilber. Björn Sjödin har spelat med Lars Erstrand sedan 1970 och har dessutom en egen grupp: Good Morning Blues.

ONSDAG 2 OKTOBER kl.20.00 Folkets Hus

RUNE GUSTAFSSON & EWAN SVENSSON TRIO
Rune Gustafsson Gitarr
Ewan Svensson Gitarr
Yasuhito Mori Bas
Magnus Gran Trummor
Ewan Svensson är en intressant jazzgitarrist, som går från klarhet till klarhet. Sedan slutet av 70-talet har han medverkat i och varit ledare för en rad olika jazzgrupper. 1984 bildade han första gruppen i eget namn. Trion vi far höra är från 1993.
Yasuhito Mori kommer från Tokyo, där han var aktiv på den japanska jazzscenen. 1981 flyttade han till Sverige. Han är en mycket eftersökt basist, av många rankad som en av världens bästa. Bakom trummorna sitter Magnus Gran, en förträfflig ”timekeeper”. Vi kan se fram emot ett tätt och intensivt samspel. Musiken består av en fin blandning av originallåtar av Ewan Svensson och odödliga evergreens.
Kvällens gäst i denna unga trio är Rune Gustafsson, som under många år varit den mest framstående svenska jazzgitarristen. 1954-59 var han med i Putte Wickmans sextett. Därefter spelade han många år i Arne Domnérus orkester.

ONSDAG 30 OKTOBER kl.20.00 Varbergs Teater

VIKTORIA TOLSTOY med JAN LUNDGRENS TRIO
Viktoria Tolstoy Sång
Jan Lundgren Piano
Mattias Svensson Bas
Rasmus Kihlberg Trummor
Är du nyfiken på några av jazzens just nu mest lysande stjärnskott? Lyssna då på Viktoria Tolstoy och Jan Lundgrens trio. Jazzscenerna börjar mer och mer befolkas av den yngre generationen. Viktoria Tolstoy är en av våra nya jazzsångerskor med naturlig hemvist i jazzen och hon rör sig fritt bland visor och soulmusik.
Jan Lundgren, kompositör, arrangör och framför allt jazzpianist, har trots sin ungdom, född 1966, erhållit en lång rad utmärkelser: Thore Swanerud-stipendiet 1993, Harry Arnold-stipendiet 1994, ”Årets svenske jazzmusiker” 1994 och Malmö stads kulturstipendium 1995. Listan på de kända musiker han spelat med är lång: Arne Domnérus, Anders Bergcrantz, Putte Wickman, Johnny Griffin, Vincent Herring … och många är skivinspelningarna.
Viktoria Tolstoy och Jan Lundgrens trio bjuder på jazz av klassiskt snitt.

TISDAG 3 DECEMBER kl.20.00 Folkets Hus

JESPER THILO & JAZZ UNIT
Jesper Thilo Saxofon
Steve Snyder Piano
Ola Bjerding Bas
Andrew Eberhard Trummor
Ann Farholt Vocal
Jesper Thilo är sedan flera decennier en bjässe i danskt jazzliv, välkänd och uppskattad i hela jazzvärlden. Det finns mycket av Paul Gonsalves i hans musikaliska uttryck. Spännvidden är stor: bop, swing, dixieland – allt spelar han och med vilken glöd!
Som ytterligare grädde på moset kommer vi att få höra den underbara danska sångerskan Ann Farholt. En av hennes specialiteter är Ella Fitzgerald-inspirerad scatsång. I skrivande stund är det inte helt klart.
JAZZ UNIT har snabbt placerat sig på den musikaliska kartan. Vi hörde dem i våras tillsammans med Anders Bergcrantz, och de har turnerat med Tim Hagens, Egil Johansen, Randy Brecker

FREDAG 20 DECEMBER kl.20.00 Varbergs Teater

BOHUSLÄN BIG BAND

1997

ONSDAG 22 JANUARI kl.20.00 Varbergs Teater

VINTAGE JAZZ BIG BAND
Rolf Sundby Trumpet
Lars-Olof ”Sluggo” Eriksson Trumpet
Lars Folkerman Trumpet
Magnus Bylund Trombon, Sång
Peter Hallgren Altsaxofon, Klarinett
Johnny Korner Altsaxofon, Klarinett
Lars Elf Tenorsaxofon, Klarinett
Bert Slättung Tuba, Barytonsaxofon, Sång
Bo Löfgren Piano
Nisse Hinnerson Banjo, Gitarr
Jörgen Svensson Kontrabas
Anders Winald Trummor
”Vintage” betyder ”gammal god årgång”. De årgångar det här
handlar om är jazzens guldålder: amerikansk storbandsjazz från 20- och 30-talen. Repertoaren hämtar man från Jelly Roll Morton, Louis Russel, Duke Ellington …
Trumpetaren Rolf Sundby står för de ypperliga arrangemangen. Utmärkande för orkestern är att den spelar både tidstroget och traditionellt, med bastuba och banjo, men den har också ett eget musikaliskt uttryck. Det är svängigt, fräscht och ”modernt”.

ONSDAG 22 JANUARI kl.19.00 i Biblioteksfoajen

VERNISSAGE: JAZZFOTOUTSTÄLLNING
Sten Andersson, Varberg, visar färgfotografier av kända svenska och utländska jazzartister från jazzfestivaler de senaste tio åren. Utställningen finns kvar på biblioteket till den 19 februari.

TORSDAG 27 FEBRUARI kl.20.00 Folkets Hus

FREDRIK NORÉN BAND
Magnus Broo Trumpet
Fredrik Ljungkvist Sopransaxofon/Tenorsaxofon
Daniel Karlsson Piano
Markus Wikström Bas
Fredrik Norén Trummor
I Fredrik Norén Band finns både kunnande och spelglädje, vitalitet och dynamik.
Fredrik Norén fortsätter, på samma sätt som Art Blakey, att släppa fram unga jazzmusiker i sina grupper – många nu välkända namn har passerat hans kvintett: Joakim Milder, Esbjörn Svensson, Johan Hörlén
Hans nya kvintett turnerar flitigt och är därför mycket samspelt och sammansvetsad. I augusti förra året gjorde de en mycket uppmärksammad USA-turné.
Bandet var en av vinnarna i Jazzradions kritikeromröstning 1995.

ONSDAG 19 MARS kl.20.00 Varbergs Teater

ARNE DOMNÉRUS OCH JAN LUNDGREN MED VÄNNER
Arne Domnérus, född 1924, är en av Sveriges absoluta jazzambassadörer och har en imponerande meritlista. 1951 bildade han tillsammans med Rolf Ericson det berömda Nalen-bandet, som existerade ända fram till 1968. Han är ständigt verksam på jazzfronten och otaliga är hans skivinspelningar. Hans mycket personliga och pregnanta saxofonspel har rötter både hos Johnny Hodges och Charlie Parker.
Jan Lundgren är också en uppskattad och välkänd gäst hos Jazz Corner-publiken. Kompositör, arrangör och framför allt jazzpianist, som trots sin ungdom, han är född 1966, erhållit en lång rad utmärkelser: Thore Swanerud-stipendiet 1993, Harry Arnold-stipendiet 1994, ”Årets svenske jazzmusiker” 1994 och Malmö stads kulturstipendium 1995. Listan på de kända musiker han spelat med är lång: Anders Bergcrantz, Putte Wickman, Johnny Griffin, Vincent Herring … Och många är skivinspelningarna.

TISDAG 29 APRIL kl.20.00 Folkets Hus

GUNNAR BERGSTEN KVARTETT
Gunnar Bergsten Barytonsaxofon
Peter Nordahl Piano
Patrik Boman Bas
Leif Wennerström Trummor
Gunnar Bergsten, en av våra främsta jazzsolister, har äntligen börjat fä den uppmärksamhet han förtjänar- första skivan i eget namn, ”The good life”, belönades 1996 med en Grammis. Dessutom fick han både Stockholms stads kulturstipendium och ett statligt kulturstöd! Han blev också en av vinnarna i Jazzradions kritikeromröstning 1995.
1965 började han i Rolf Ericsons storband, han har spelat i Bernt Rosengrens olika konstellationer och i Fläsket Brinner. Under 80- och 90-talen spelade han i Lars Sjöstens grupper. Förebilder och inspirationskällor är Dexter Gordon, Lars Gullin, Gerry Mulligan och framför allt Pepper Adams.
Peter Nordahl ägnade -sig i början mest åt klassisk musik. Jazzen har efterhand alltmer tagit över, men en del nedslag i det klassiska blir det fortfarande influenser: Wynton Kelly och Horace Silver.
Patrik Boman är en av våra nya fina basister, och liksom Peter Nordahl anlitas han ofta av både svenska och utländska jazzartister.
Leif Wennerström har funnits på den svenska jazzscenen sedan slutet av 50-talet. Ofta tillsammans med nestorn Bernt Rosengren. Otaliga är de artister han spelat med: Ben Webster, Don Byas, Chet Baker, James Moody

ONSDAG 23 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

VINTAGE JAZZ BIG BAND
Rolf Sundby Trumpet, Arrangemang
Lars-Olof ”Sluggo” Eriksson Trumpet
Lars Folkerman Trumpet
Magnus Bylund Trombon, Sång
Peter Hallgren Altsaxofon, Klarinett
Johnny Korner Altsaxofon, Klarinett
Lars Elf Tenorsaxofon, Klarinett
Bert Slättung Tuba, Barytonsaxofon, Sång
Bo Löfgren Piano
Nisse Hinnerson Banjo, Gitarr
Jörgen Svensson Kontrabas
Anders Winald Trummor
Att ”Vintage” betyder ”gammal god årgång” är välbekant för jazzpubliken i Varberg. VINTAGE JAZZ BIG BAND har gett oss många angenäma konserter genom åren.
Man håller sig till den storbandsjazz som spelades i Amerika mellan 1920 och 1935. Blandningen av följsamhet mot traditionen och det helt egna stuket är suverän.

TORSDAG 24 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

JUKEHOUSE BLUES
Tord Jonson Sång, Gitarr
Elisabeth Faijersson Tenorsaxofon, Sång
Mattias Mårtensson Bas, Sång
Mattias Johansson Trummor
Harald Bergengren Gitarr
JUKEHOUSE BLUES från Falkenberg spelar blues så det står härliga till. Repertoaren har man hämtat från såväl de gamla mästarna som modernare artister – från Howlin’ Wolf till Kenny Neal. Gruppen vaskar gärna fram de udda guldkornen ur den stora blues-repertoaren.

FREDAG 25 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

KING STREET BAND
Lars ”Lalle” Björk Saxofon
Sven-Arne Björk Saxofon
Torgny Söderberg Trumpet
Pe Ge Peterson Banjo, Gitarr
Dag Hallberg Piano
Bernt Bengtsson Bas
Morgan Karlsson Trummor
Denna samling Varbergsmusiker bjuder på gammal fin swingmusik och gladjazz av bästa märke. Som de flesta jazzälskarna i Varberg vet, har bröderna Björk ett förflutet hos Steens orkester på 60-talet.

LÖRDAG 26 JULI Söndag 27 Juli Societetsparken kl.19.00 – 21.30

JAZZDRÄNGARNA
Susanne Svensson Sång
Roy Carlsson Sång
Roger Sjöholm Trumpet, Flygelhorn
Mikael Karlsson Trumpet, Flygelhorn
Johan Wästman Trombon
Krister Karlsson Altsaxofon, Klarinett
Anders Blomquist Tenorsaxofon, Flöjt
Fredrik Stenberg Barytonsaxofon, Supersaxofon
Riino Runesson Piano, Orkesterledare
Mats Nyström Gitarr
Stefan Karlsson Bas
Ragnar Josefsson Kongas
Stefan Andersson Trummor
Detta ”lilla” sensationellt svängiga och bra storband är hemmahörande i Gislaved. ”Bluesbonden” Riino Runesson bildade bandet 1993. Repertoaren är bred, tyngdpunkten är jazz från 40- och 50-talen.
Bandet har turnerat i USA och 2 CD har man redan givit ut!

SÖNDAG 27 JULI Varbergs Kyrka kl.21.30
I samarbete med Varbergs Församling

PUTTE WICKMAN och IVAN RENLIDEN
Putte Wickman Klarinett
Ivan Renliden Piano
Klarinettmästaren Putte Wickman gör oss åter den äran. Sommarnattskonserter i kyrkor har blivit ett begrepp, mycket tack vare just Putte Wickman och Ivan Renliden, som tillsammans med Svend Asmussen på 70-talet introducerade denna konsertform.

TORSDAG 25 SEPTEMBER kl.20.00 Varbergs Teater

BERNT ROSENGREN OKTETT PORGY AND BESS i jazzversion
Bernt Rosengren Arrangör/Tenorsaxofon
Tommy Koverhult Sopransaxofon
Gunnar Bergsten Barytonsaxofon
Håkan Nyquist Valthorn
Sven Berggren Trombon
Peter Nordahl Piano
Patrik Boman Bas
Leif Wennerström Trummor
I Porgy and Bess finns många av George Gershwins bästa melodier: Summertime, I loves you Porgy
Bernt Rosengren, vår nestor på tenorsaxofon, har här klangskönt och färgstarkt arrangerat denna briljanta jazz-opera till en briljant jazzoktett. De fem blåsarna ger röst åt. varsin rollkaraktär: Gunnar Bergsten är Porgy, Tommy Koverhult Bess och Bernt Rosengren gestaltar Sportin’ Life.
Hela härligheten finns på CD.

MÅNDAG 20 OKTOBER kl.20.00 Varbergs Teater

CAECILIE NORBY OCH LARS JANSSONS TRIO
Caecilie Norby Sång
Lars Jansson Piano
Christian Spering Bas
Anders Kjellberg Trummor
Danska sångerskan Caecilie Norby tog klivet från rocken till jazzen och det med den äran. Kritiska jazzrecensenter jublar över hennes jazzalbum inspelat i Köpenhamn och New York.
Lars Jansson, bosatt i Ljungskile, är pianist och kompositör på heltid. Han skriver musik för olika ensembler: stråkar, blåsarkvintett, kör och storband. Musiken till skivan ”the blue pearl” från 1996 med Bohuslän Big Band är komponerad och arrangerad av Lars Jansson. Han är för övrigt nominerad till det prestigefyllda danska Jazzparpriset 1998!
Samspelet i Lars Janssons trio är lysande intelligent och spännande.

MÅNDAG 10 NOVEMBER kl.20.00 Varbergs Teater

BOHUSLÄN BIG BAND med ANNA MY EKSTRÖM
En av seklets stora musikpersonligheter är Duke Ellington. Det forns väl knappast någon som inte hört talas om honom eller lyssnat på något av all den fantastiska musik som han och Billy Strayhorn komponerat och arrangerat. Nu är det dags för Bohuslän Big Band att presentera sin hyllning till mästaren. Vi får njuta både av ursprungliga arrangemang och nyskrivna. Och inte minst av suveräna sångsolisten Anna My Ekström.
”A Tribute to Ellington”. Från Harlem till Varberg!

MÅNDAG 24 NOVEMBER kl.20.00 Varbergs Teater

MONICA BORRFORS KVINTETT
Monica Borrfors Sång
Johan Setterlind Trumpet
Gösta Nilsson Piano
Per Nilsson Bas
Jesper Kviberg Trummor
Monica Borrfors, sedan länge en av våra främsta jazzsångerskor, gästar oss för fjärde gången. Hennes suveräna teknik och utsökta jazzkänsla förknippar man med de stora amerikanska jazzsångerskorna.
Johan Setterlind är en synnerligen hörvärd representant för den nya jazzgenerationen. Gösta Nilsson är förutom en strålande pianist också arrangör och kompositör. Per Nilsson har gjort sig känd som en stadig och svängig basist; han har spelat med storheter som Dexter Gordon och Harry ”Sweets” Edison. Nykomling i kvintetten är Jesper Kviberg. Tidigare spelade han med Amanda Sedgwick och Gugge Hedrenius.
Denna strålande kvintett har spelat in tre CD, som samtliga har kritikerrosats. Man har också turnerat flitigt, både här hemma och utomlands. Gruppen tillhör landets internationellt mest verksamma. Senaste långresan gick till Beijing, i i Kina, i juni 1995.

ONSDAG 3 DECEMBER kl.20.00 Folkets Hus

BOPLICITY
Gilbert Holmström Altsaxofon
Martin Barkstedt Trumpet
Jan Forslund Barytonsaxofon
Christer Olofsson Trombon
Nicklas Rydh Tuba
Lars Sundberg Piano
Claes Engwall Kontrabas
Gunnar Petersson Trummor
Miles Davis’ revolutionerande tubaband från 1949 har stått modell för BOPLICTTY. 1996 bildade åtta av ”Göteborgs bästa jazzmusiker” (enligt OrkesterJournalen) denna grupp, som inte är något spökband, men som fascineras och inspireras av den klangvärld – Birth of the Cool – som skapades i New York i slutet av fyrtiotalet av Miles Davis, Thelonius Monk, Gerry Mulligan och andra

ONSDAG 17 DECEMBER kl. 20.00 Folkets Hus

BÖRJE RÄFTEGÅRD
kåserar med musikillustrationer på temat Mary Lou Williams och andra kvinnliga bopmusiker

1998

TORSDAG 22 JANUARI kl.20.00 Varbergs Teater

SVEND ASMUSSEN QUARTET
Svend Asmussen Violin
Jacob Fischer Gitarr
Jesper Lundgaard Bas
Aage Tanggaard Trummor
De har spelat tillsammans i snart 5 år, denna evigt unge 81-åring och hans tre medmusiker. Många entusiastiska kritiker, och även Svend Asmussen själv, anser detta vara ”den bästa grupp han någonsin haft”. Inte bara kritikerna utan även publiken höjer kvartetten till skyarna. Det skiljer 50 år mellan yngst och äldst, något som är omöjligt att upptäcka när de börjar spela. Svend Asmussens violinspel får lyckliga kritiker att utbrista sådant som ”det bästa han presterat under hela sin karriär”.
Svend Asmussen har en musikalisk karriär som fa. Den startade 1933, då han ägnade sig åt show- och cabaretmusik. Väldig succé gjorde ”The SweDanes” åren 1958-64 med Ulrik Neuman och Alice Babs. Sedan 70-talet är repertoaren mer åt jazzhållet. Han är den första danska jazzmusiker som fått internationell berömmelse.
En STOR kväll för vår jazzpublik, som säkert minns de två tidigare konserterna när Svend Asmussen var här, 1993 och 1995

TISDAG 17 FEBRUARI kl.20.00 Folkets Hus

CHRISTINA NIELSEN & ANN-SOFI SÖDERQVIST KVINTETT
Christina Nielsen Saxofon
Ann-Sofi Söderqvist Trumpet
Mathias Algotsson Piano
Hans Backenroth Bas
Johan Löfcrantz Trummor
Christina och Ann-Sofi träffades i Köpenhamn sommaren 1994 när de medverkade i ett allnordiskt storband. Båda spelar i den amerikanska jazztraditionen, men är också intresserade av nutida musik. De bestämde sig för att göra något tillsammans och den här kvintetten är resultatet.
Christina Nielsen bor i Köpenhamn och är en musiker på uppåtgående i Danmark. Hon komponerar, hon leder en egen kvintett samt arbetar som frilans i olika konstellationer. I mars 1996 var James Moody gäst i hennes kvintett. 1994 fick hon Ben Webster-priset.
Ann-Sofi Söderqvist är bosatt i Stockholm och har spelat med många olika konstellationer sedan slutet av 70-talet som Bernt Rosengrens Storband och Peter Gullin Kvintett. Hon har lett egna grupper och hon komponerar.
Blåsareas inbördes olikhet, där Christina är den ettrigare och Ann-Sofi den mer lyriska, Mathias Algotssons mycket rytmiska och fantasifulla pianospel, Johan Löfcrantz’ initiativrika och drivande trumspel och Hans Backenroths stadiga bas gör att det blir en rolig konsert, med tonvikten lagd på lyssnande, kommunikation och lekfullhet.

Onsdag 11 mars kl.20.00 Varbergs Teater

BOSSE BROBERG & NOGENJA JAZZ SOLOIST ENSEMBLE
Bosse Broberg Trumpet, Komposition, Arrangemang
Hans Dyvik Trumpet
Peter Asplund Trumpet
Jan Allan Trumpet
Thomas Driving Flygelhorn
Olle Holmquist Trombon
Bertil Strandberg Trombon
Sven Larsson Bastrombon,Tuba
Lennart Åberg Sopran, Tenor och Altsaxofon, Flöjt
Krister Andersson Alt och Tenorsaxofon, Klarinett
David Wilczewski Tenor och Sopransaxofon
John Högman Barytonsaxofon
Gösta Runnquist Piano
Dan Berglund Bas
Marin Löfgren Trummor
Storband med idel stjärnsolister! Trumpetaren Bosse Broberg med bakgrund i Gugge Hedrenius Storband, Red Mitchell’s Communication, Christer Boustedts Kvintett och CBQ, gjorde härom året sensationell debut som storbandsledare med denna orkester, vars medlemmar han valt bland Sveriges yppersta jazzmusiker. ”Nogenja” betyder ”non generation jazz” och står för tidlösheten hos den musik som spelas. Här finns både originalkompositioner och kända jazzlåtar i spännande tolkningar, som betonar de olika solisternas personliga kvaliteter lika mycket som arrangemang och ensemblespel. Orkestern har spelat in två CD, ”Regn” 1995 och ”Hommage å Maigret” 1997.

TISDAG 7 APRIL kl.20.00 Varbergs Teater

CARSTEN DAHL TRIO
Carsten Dahl Piano
Lennart Ginman Trummor
Frands Rifbjerg Trummor

JACOB KARLZON TRIO
Jacob Karlzon Piano
Mattias Svensson Bas
Peter Danemo Trummor
Två piano-trios gästar oss denna afton: en dansk och en svensk, med två mycket begåvade pianister. Carsten Dahl är inte så känd i Sverige ännu, men under våren kommer han ut med en CD. Jacob Karlzon är aktuell på flera skivor. Mest uppmärksamhet har han väl fått på den kritikerrosade duoplattan ”Temper” med Lina Nyberg.
En spännande kväll med två vitala grupper.

TISDAG 28 APRIL kl.20.00 Folkets Hus

ULRIKA ZETTERSTEN KVARTETT
Ulrika är en jazzsångerska med egen profil. Hennes frasering är spännande och högst personlig. Hon flyttade till Stockholm från Hälsingland 1990 för musikstudier och mötte jazzen på allvar. Vi får höra underbara standardlåtar, med en repertoar från Bill Evans till Beppe Wolgers.

MÅNDAG 20 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

HALMSTAD BIG EIGHT
Kenneth Andersson Trumpet
Ingemar ”Sam” Samuelsson Altsaxofon
Ove Ingemarsson Tenorsaxofon
Per Thornberg Tenorsaxofon
Roland Christensson Barytonsaxofon
Stefan Tesslie Bas
Sture Berglund Trummor
Kurt Eek Piano
Denna ”stora åtta” spelar allra helst swing-musik från 50- och 60-talen, kryddat med modernare jazz, både bebop och annat … Det ”lilla” storbandet från västkusten med sina utmärkta solister ger en fin inledning på jazzdagarna.

TISDAG 21 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

HALMSTAD BIG EIGHT
Se ovan.

ONSDAG 22 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

VINTAGE JAZZ BIG BAND
Rolf Sundby Trumpet
Lars-Olof ”Sluggo” Eriksson Trumpet
Lars Folkerman Trumpet
Niklas Rydh Trombon
Peter Hallgren Altsaxofon, Klarinett
Johnny Korner Altsaxofon, Klarinett
Lars Elf Tenorsaxofon, Klarinett
Bert Slättung Tuba, Barytonsaxofon, Sång
Bo Löfgren Piano
Nisse Hinnerson Banjo, Gitarr
Jörgen Svensson Kontrabas
Anders Winald Trummor
Att ”Vintage” betyder ”gammal god årgång” är välbekant för jazzpubliken i Varberg. Sommarjazzdagar utan ”Vintage Jazz Big Band” låter sig svårligen tänkas.
De årgångar det handlar om är jazzens guldålder; amerikansk storbandsjazz från 20- och 30-talen. Repertoaren hämtar man från Jelly Roll Morton, Duke Ellington … Rolf Sundby står för de ypperliga arrangemangen. Det är både tidstroget, traditionellt och fräscht ”modernt”.

TORSDAG 23 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

KING STREET BAND
Lars ”Lalle” Björk Saxofon
Sven-Arne Björk Saxofon
Torgny Söderberg Trumpet
Pe Ge Peterson Banjo. Gitarr
Dag Hallberg Piano
Bernt Bengtsson Bas
Morgan Karlsson Trummor
Britta Antoner Sång
Denna samling eminenta Varbergsmusiker bjuder på swingmusik och gladjazz av bästa märke. Repertoaren är häpnadsväckande mångsidig; vi får också njuta av blues i gammal god Bohemia-tappning och härlig jazzsång av Britta Antoner.

FREDAG 24 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

NYA SWINGBOLAGET
Arne Bengtsson Trumpet
Kenneth Fredriksson Klarinett, Kapellmästare
Leif Selhag Flöjt, Klarinett, Saxofoner
Lars Olof Persson Piano
Herbie Katz Gitarr
Bengt Hård Bas
Ove Wedin Trummor
NYA SWINGBOLAGET, tidigare SWINGBOLAGET, har efter en tids bortavaro från jazzscenen på grund av sjukdom, stampat igång igen. Nu som tidigare spelar man en tidlös ”mainstream jazz”; en härlig småbandsswing i omisskännlig Count Basie-anda.

LÖRDAG 25 JULI Societetsparken kl.19 00 – 21.00

CARNEGIE MED ANNA MY
Anna-My Ekström Sång
Rickard Podgorski Trumpet
Peter Trägårdh Trombon
Ole Jörgensen Saxofoner, Klarinett
Johan Johansson Klarinett, Altsaxofon
Lars Sundberg Piano
Bertil Olofsson Banjo
Jörgen Svensson Bas
Anders Söderling Trummor
etta synnerligen välrenommerade tradjazzband har sina inspirationskällor i 20- och 30-talen, New Orleans- och Chicago jazzen, men man har en stor stilmässig variation. Anna-My Ekström sjunger mustigt och svängigt på ett ”svart” sätt. Hon blev 1993 belönad med Louis Armstrong-stipendiet av Tradjazzens Vänner i Stockholm med motiveringen ”tonren sång präglad av sällsynt jazzfeeling.” Så sant!
Bandet har gjort sex CD, den senaste kom ut i mars.

SÖNDAG 26 JULI Societetsparken kl.19.00 – 21.30

JAZZIN ‘JACKS
Jack Andersson Trumpet
Hans Ingelstam Trombon
Lasse Karlsson Klarinett
Bengt Ahlcrona Piano
Gunnar Nilsson Bas
Lenny Ekström Trummor
Jazzin ‘Jacks bildades 1982 i Helsingborg och är ett av Sveriges populäraste tradjazzband. Bandet har många engagemang också i Europa och USA, man har sju gånger medverkat på den gigantiska jazzfestivalen i Sacramento, Kalifornien.
Louis Armstrong All Stars är deras främsta inspirationskälla. Fyra CD har man gjort.

TORSDAG 24 SEPTEMBER kl.20.00 Varbergs Teater

STACEY KENT & PETER NORDAHL 3
Stacey Kent Sång
Peter Nordahl Piano
Patrik Boman Bas
Jesper Kviberg Trummor
EN JAZZÄNGELS RÖST!
Stacey Kent är en amerikansk-engelsk sångerska. Hon hänför sina lyssnare vart hon än kommer i jazzvärlden med sin underbara stämma och sitt självklara sätt att förmedla rikligt svängig jazz av stjärnkaliber. Hon har liknats vid en ung Billie Holiday – en egen högst personlig stil. En sensuell röst och genuin frasering, ett inbjudande vibrato och en strålande timing. En stylist i vardande!
Stacey K ”upptäcktes” av Humphrey Lyttelton. Sedan har karriären gått framåt med stormsteg. Hon far fram som en komet i det amerikanska jazzlivet med en redan stor skara av beundrare vid sina fötter. Recensionerna av hennes CD – Close your eyes – liknar mest av allt en lovsång. Det dröjer nog inte länge förrän hon tillhör de allra största.
Fröken Kent är försedd med en gudagåva: med enastå-ende sång och utstrålning sätter hon klorna i sin publik – omsluter, trollbinder och släpper aldrig taget – Mmm….och därtill eminenta Peter Nordahl 3. Du svävar med SOM PÅ MOLN!

FREDAG 2 OKTOBER kl.20.00 Varbergs Teater

JAN LUNDGREN TRIO
Reminiscences Of A Duke
Jan Lundgren Piano
Mattias Svensson Bas
Rasmus Kihlberg Trummor
& Musik I Skånes Kammarmusikensemble
WE LOVE YOU MADLY!
Kärleken strålade när The Duke så hälsade sin publik. Hjärtat liksom slog en extra volt inför dessa underbara ”moments of togetherness”.
”Hågkomster av en Hertig” – Great Music by Duke Ellington and Billy Strayhorn (B.S. – ”the Duke’s Duke”, som bl. a. skrev Ellingtons signaturmelodi ”Take the A Train”.) – två giganter inom musiken. Deras ton- och klangvärldar – musikaliska målningar – är så ”almighty” att de kan kläs i vilken dräkt du vill eller försköna varje annat tonspråk.
I kväll får du uppleva ännu ett Ellingtonia signerat Jan Lundgren Trio & Musik i Skånes Kammarmusikensemble. They love you madly. You’1 have a CHARMING EVENING!

ONSDAG 28 OKTOBER kl.20.00 Varbergs Teater

PIERRE SWÄRD HAMMOND JAZZ’N SOUL GROUP
Pierre Swärd Hamnrond B3-Orgel
Jan Ottesen Gitarr
Dan Strömkvist Trummor
Tillkommer ”eldig” saxofonist
HAMMOND IS BACK!
The Youngsters just love it – who doesn’t!
Carl Wisborg: hela lokalen gungar. Och där sitter han Borlänge-sonen Pierre. Med högerhanden lirar han solo på det övre tangentbordet och på det undre lägger vänster-handen ackorden. Samtidigt som han sjunger stämma till solot pumpar högerfoten frenetiskt på ”dynamit”-(volym)pedalen. Min blick far vidare över scenen för att hitta basisten, som spelar dessa otroligt svängiga basgångar. Det enda jag ser är Pierres vänsterfot, som i hög hastighet galopperar fram över baspedalerna. Wow! JAG RYSER! Och så dessa lekfulla och retsamma avslutningar som gör hamnronden så visuell och kul för publiken.
Gruppens sound har sitt ursprung i 60-talets orgeljazz med bl. a. Jimmy Smith. Musikens karaktär är blandad – från hårdsvängande låtar till ballader. Det jazziga och souliga blandas upp med bluesigt vemod. Gruppen har gjort stor succe i flera framträdanden i vår jazzvärld.

ONSDAG 11 NOVEMBER kl.20.00 Folkets Hus

SMOKE RINGS LIVE SHOW
”HALLO, MUSIC LOVERS – GOOD EVENING!”
Ulf Johansson: en äldre kamrat, elva år, bjöd in mig på whisky från faderns barskåp och radiolyssnande. Programmet hette Smoke Rings och mannen, som förde in mig på ”den smala vägen” var Leif Anderson. Mannen med t järnfilspån i rösten, som i sin långa gärning frälst fler själar än Lewi Petrus och Arne Imsen – tillsammans!
”Mister Smoke Rings” hördes i radion redan i mitten av 50-talet och än klingar hans (”här en fras vi plockade upp på träningen,) keep swingin”‘ I sanning en stilist. I sanning en legend. ”The MASTERPIECES kan aldrig förbättras som Leif själv sa’ om sin jazz.

TORSDAG 26 NOVEMBER kl.20.00 Varbergs Teater

PAN TRIO
Staffan Hallgren Flöjter
Hans Hallgren Kontrabas
Ola Bengtsson Gitarr
SKENET BEDRAR – det svänger lidelsefullt!
Pan Trios musikaliska ledstjärnor är sinnlighet och livsglädje – egenskaper som också tillskrivs den grekiska guden Pan. ”A smo-o-o-oth one” jazzgrupp med den softa besättningen flöjt, gitarr och kontrabas. Pan Trio har skapat en egen mycket personlig stil och ett alldeles eget sound. Litenheten kan FÖRSÄTTA BERG!

1999

ONSDAG 20 JANUARI kl. 20.00 Varbergs Teater

PAPA BUES VIKING JAZZBAND
Arne ”Papa Bue” Jensen Trombon
Joe Errington Trumpet
Erik Andersen Klarinett
Jörn ”Jönne” Jensen Piano
Ole Olsen Bas
Thomas Christensen Trummor
EUROPE’S No 1 TRADJAZZBAND!
Musikken er den gode, gamle jazz-baseret på New Orleans-traditionen, med inflytelse fra bl. a. tidlig Duke Ellington, Fats Waller og Louis Armstrong.
För gott och väl 40 år sedan, sommaren 1956, tog det hela sin början. Det dracks öl och dansades till en s. k. jazzorkester på ett atmosfäriskt hamncafe i Köpenhamns Nyhavn – Cap Horn. Så föddes Papa Bue’s Viking Jazzband. En stor och lojal publik, som bestod av en ”pragtfuld blandning af ludere, lommetyve, studenter, havnebisser, mappedyr, fraekke tjenere og sømaend, husker kapelmesteren”.
Papa Bue’s Viking Jazzband har bjudit på sin medryckande och glada musik över hela världen. Och man har presenterat en lång rad ”Jazz Greats” som solister bl. a. George Lewis, Charlie Shavers, Stuff Smith, Ben Webster och Wild Bill Davison, som var fast medlem i orkestern i nästan 10 år.
Då ”Buerne” deltog i New Orleans jazzfestival 1969 presenterade den kände radiomannen Willis Conover orkestern med orden: ”While from another country, they speak our language – and there’s no accent with their instruments”. PAPA BUE’S – JOY AND BLUES.

TORSDAG 11 FEBRUARI kl. 20.00 Folkets Hus

MARAZUL BOSSA NOVA JAZZ
Miriam Sarghini-Aida Sång
Måns Ek Piano
Fredrik Kronkvist Sax/ Flöjt
Rene Sandoval Bas
Zoltan Csörse Trummor
KARNEVAL-JAZZ!
Bossa Nova – den nya vågen – sofistikerad sammanslagning av brasilianska lekfulla rytmer och jazzens kraftfulla harmonik. Stan Getz … Copacabana … Antonios Carlos Jobim!
MARAZUL – unga jazzmusiker från Malmö – gungar ut i Bossa Novans alla facetter – intensivt eller coolt avslappnat. Alltid med självklart sväng

MÅNDAG 8 MARS kl. 20.00 Varbergs Teater

GEORGIE FAME & BOHUSLÄN BIG BAND
FAME’S FAME!
Oj-oj-oj, är han sååå bra, Georgie Fame?!! Det var festivalgeneralen Bosse Stenhammars spontana reaktion på LPn ” In Hoagland”. Den nattklubbs-hesa, varma stämman i ”Georgia on my mind” fick hela Skeppsholmen att gunga – hjärtat grät glädjetårar.
I 60-talsgruppen ”The Blue Flames” blev Georgie Fame känd för den stora publiken. Ryktet spred sig och ledde bl. a. till engagemang som sångare med Count Basies orkester både i Europa och USA. Som skicklig pianist och kompositör ingår han i en ny grupp med Eric Clapton och Bill Wyman.
Georgie Fame + BBB – Sveriges stolthet inom storbandsjazzen.
DET BLIR FÄRGSPRAKANDE! ”YEA YEA’!

LÖRDAG 20 MARS kl. 20.00 Varbergs Teater

BUDDY DE FRANCO – PUTTE WICKMAN & NYA CLAES CRONA TRIO
Buddy De Franco Klarinett
Claes Crona Piano
Putte Wickman Klarinett
Hans Backenroth Bas
Peter ”Island” Östlund Trummor
MODERN JAZZ GIANTS!
En celebritet gör oss den äran! Buddy DeFranco kommer till stan. I bagaget väger de lätt – 20 Downbeat Magazine Awards, 9 Metronome Magazine Awards och 16 Playboy All-Stars Awards som ”the number one clarinetist in the world”.
Buddy DeFranco har berömvärt visat vägen för jazzklari-nettister från swing till bop. I utvecklingen har han satt nor-merna för teknisk briljans, improvisatorisk virtuositet och kreativ värme. Buddy är en av de mest fantasifulla klarinettisterna – liksom Putte.
Buddy DeFranco har spelat med Gene Krupa, Charlie Barnet, Tommy Dorsey, Boyd Raeburn, the famous Count Basie Septet … och med många andra som spelar god jazz – liksom Putte.
Buddy DeFranco har spelat i alla möjliga berömda och kända jazzsammanhang … överallt där god jazz spelas – liksom Putte.
Buddy DeFranco var den förste jazzklarinettisten som spelade ”in the modern idiom of the Greats, Charlie Parker och Dizzy Gillespie” – inte att förglömma Åke ”Stan” Hasselgård.
Nya Claes Crona Trio + Putte Wickman – Buddy DeFranco. WHAT A BATTLE!

FREDAG 9 APRIL kl. 20.00 Folkets Hus.

JAN ZIRK KVARTET
Jan Zirk Piano
Kjell Jansson Bas
Rolf Jardemark Gitarr
Magnus Grahn Trummor
MODERNT I TRADITIONEN!
Jan Zink Kvartett bildades 1995 som ett slags ”working band” där medlemmarna träffades för att med piano – gitarr kvartett som bas musikaliskt ta sig an den musik som Miles Davis, McCoy Tyner och The Jazzmessengers spelade i början på 60-talet. Kvartetten har framträtt såväl i TV som på jazzklubbar och festivaler – egna konserter och i samarbete med jazz-celebriteter. Debut-CD 1997.
Magnus Grahn: Göteborgaren som spelar i jazzgrupperna ”Anders Persson Trio”, ”Evan Svenssons Kvartett” och ”Encore”.
Kjell Jansson: medlem i ”Opposite Corner” och ”Åke Johansson Trio” med vilken turnéer gjorts med bl. a. Chet Baker och James Moody.
Rolf Jardemark: har hörts i olika sammanhang t. ex. storband och ”arid jazz”. Driver egen grupp där bl. a. bassisten Yasuhito Mori ingår.
Jan Zirk: pianist och arrangör. Samarbetat med bl. a. Svante Thuresson och Putte Wickman. Har arbetat som kapellmästare och arrangör för Bohuslän Big Band.

MÅNDAG 26 APRIL kl. 20.00 Varbergs Teater

VARBERGS STORBAND
STANS STOLTHET!
Och det med rätta. Varbergs Storband har verkligen växt till sig – man spelar ”tight”, med självklart ”gung” och visar upp goda individuella prestationer.
Vid denna konsert sätts en lite tydligare prägel genom solistframträdanden av inbjudna instrumentalister.

SÖNDAGEN 25 JULI Varbergs kyrka kl. 19.00
i samarbete med Varbergs församling

AZURE McCALL & FRIENDS
Unikt gästspel av jazzsångerskan Azure McCall, bosatt på Hawaii men bördig från USA. Med sig har hon en utsökt trio med bl.a. percussionisten Master Henry Gibson även kallad ”slagverkets mästare”.
Azure McCall har en fantastisk röst, inte helt olik den legendariska Sarah Vaughan.
Azure besöker nu Europa och Sverige för första gången bl.a. för flera konserter i Stockholm såsom på Nalen, Skansen och Stockholms Jazz & Bluesfestival på Skeppsholmen. Hennes enda framträdande söder om Stockholm är här i Varberg.
Missa därför inte detta tillfälle till en unik och exklusiv musikupplevelse.

MÅNDAG 26 JULI Societetsparken kl.19.00-21.30
TISDAG 27 JULI Societetsparken kl.19.00-21.30

HALMSTAD BIG EIGHT
Kenneth Andersson Trumpet
Ingemar Samuelsson Altsaxofon
Per Thornberg Tenorsaxofon
Ove Ingemarsson Tenorsaxofon
Roland Christensson Barytonsaxofon
Jacob Brydolf Bas
Kjell Nilsson Trummor
Kurt Eek Piano
Denna för societetsparken välkända grupp återkommer igen med jazz i olika tappningar, allt från beboperan på 50-talet till modernare tongångar. Inte minst har bandet mycket fina solister.

ONSDAG 28 JULI Societetsparken kl.19.00-21.30

BLUE LIGHT
Lasse Häggström Sång
Roger Mörck Trummor
Al Tehier Gitarr
Magnus Ekman Bas
Matti Ollikainen Piano
Stefan Abelsson Saxofon
Johan Åkervall Trumpet
Blue Light från Göteborgstrakten spelar tungt svängande och medryckande Rythm & Blues med rötter i slutet av 50-talet men i modern och personlig tappning. Bandet har hunnit göra liveinspelningar för TV och turnerat bl.a. i Bryssel. Räkna med att högerfoten kommer att stampa i marken helt automatiskt.

TORSDAG 29 JULI Societetsparken kl.19.00-21.30

VINTAGE JAZZ BIG BAND
Vintage Jazz Big Band är välkända för Varbergspubliken senast från sommarjazzdagar i parken förra året. Orkestern består av 12 skickliga musiker. Även detta band är ifrån Göteborgstrakten. De spelar årgångsjazz från 20-30-talen med repertoar allt från Jelly Roll Morton till Duke Ellington.

FREDAG 30 JULI Societetsparken kl.19.00-21.30

SIR BOURBON DIXIELAND BAND
Pelle Wetterlundh Trumpet
Thomas Erlandsson Klarinett, Sång
Peter Malton Trombon,Sång
Stig Nilsson Banjo
Fredrik Von Bültzingslöwen Bas
Leif Erlandsson Trummor
Detta Göteborgsband har funnits sedan början av 80-talet och har bl.a. deltagit i massor av festivaler genom åren. De kallar själva sin musik för ”Happy Jazz” med mycket swing.

LÖRDAG 31 JULI Societetsparken kl.19.00-21.30

JANNE ERSSON BIG BAND
Ni kommer att märka att DETTA ÄR ETT STORBAND! Janne Ersson, trumslagare med förflutet i popbranchen, han har spelat med bl.a. Telstars, Björn Skifs, ABBA m.fl. Han har nu realiserat sin mångåriga dröm: att sätta samman ett storband för att spela sin idols musik – den legendariska storbandstrummisen Buddy Rich. Det vill säga spela låtar som arrangerats och skrivits för Buddy Rich Big Band. Musikerna i detta band är handplockade ur Göteborgs och västkustens jazzelit. Bandet är nystartat för ett år sedan och har redan fått stor uppmärksamhet överallt. Det är med stor förväntan vi ser fram emot deras konsert i parken.

SÖNDAG 1 AUGUSTI Societetsparken kl.19.00-21.30

JAZZ I BALJAN

SÖNDAG 1 AUGUSTI Varbergs Kyrka kl. 19.00

ANNA-MY med CARNEGIE JAZZBAND

MÅNDAG 13 SEPTEMBER Folkets Hus kl. 20.00

HACKE BJÖRKSTEN KVARTETT
Hacke Björksten Tenorsax
Åke Johansson Piano
Arne Wilhelmsson Bas
Ronnie Gardiner Trummor
Jazz är det roligaste som finns när det svänger, säger Hacke Björksten. Håller ni med? Bra! Missa då inte jazzkvällen 13 sept, som det kommer att svänga nå’t sjusärdeles om!
Hacke Björksten är en av Sveriges jazzlegender från 50-talet. Född i Helsingfors, men spelade i ungdomsåren i Göteborg. På den tiden spelade Hacke ganska cool jazz men med tiden krävde energiske Hacke grövre fibrer och idag spelar han i svängig bop och swingstil med stor rytmisk säkerhet, balans och humor.
Åke Johansson från Borås behöver ingen närmare presentation. Han tillhör sedan flera decennier kategorin Sveriges bästa jazzpianister genom tiderna. Många minns t.ex. hans oförglömliga konserter med Chet Baker i början på 80-talet.
Arne Wilhelmson, kontrabas, tillhör en av de mest anlitade basisterna i Sverige sedan många år.
Ronnie Gardiner, född i USA men bosatt här sedan drygt 30 år, är också en av de mest anlitade trummisarna och har spelat och spelar med alla möjliga svenska och utländska storstjärnor. Numera spelar han bl. a. i Peter Nordahl trio, Andreas Pettersson Band samt har sedan flera år sin egen septett på Gröna Lund på somrarna.

ONSDAG 29 SEPTEMBER Folkets Hus kl. 20.00

LOUISIANA JAZZBAND
Bent Haastrup Trumpet
Leslie Bolton Klarinett
Cosmus Braestrup Trombon
Per Jacobsen Piano, Sång
Peter Federspiel Bas
Torkild Møller Trummor
Denna eleganta swingsextett är från Köpenhamn. De spelar sina favoriter såsom Duke Ellington, Fats Waller, Louis Armstrong, m.fl. De är sedan mänga är ett etablerat hand i Danmark och spelar mycket svängig och välarrangerad swing men även New Orleansjazz, Deras två senaste CD har fått fin kritik. De kommer nu för första gången till Varberg och det ser vi fram emot!

MÅNDAG 1 NOVEMBER Varbergs Teater kl. 20.00

THE NAT KING COLE SESSION
Ett porträtt av Nat King Cole med:
Erik Gullbrandsson Sång
Jan Zirk Piano
Rolf Jardemark Gitarr
Fredrik Bergman Bas
Stefan Sporsén Trumpet, Keyboard
Terje Sundby Trummor
En hyllning till sångaren och pianisten Nat King Coles liv och musik. Samtliga musiker liksom Erik Gullbrandsson är mycket välkända på västkusten och har spelat och spelar i många kombinationer. Senast i våras gästades Jazz Corner av Jan Zirk kvartett.

I samband med konserterna i Folkets Hus ställer Sten Andersson ut bilder på jazzmusiker. Bilderna är tagna vid konserter 1997/98/99, de flesta från västsverige.

ONSDAG 17 NOVEMBER Varbergs Teater kl. 20.00

WARREN VACHÉ med KJELL FERNSTRÖM TRIO
Warren Vaché Kornett
Kjell Fernström Piano
Arne Wilhelmsson Bas
Leif ”Gus” Dahlberg Trummor
Det är med stor glädje vi återigen kan presentera denna efterlängtade återkomst till Varberg: Warren Vaché med Kjell Fernström trio var här senast för sju år sedan och gjorde jättesuccé!!’ Så var också recensionerna den gången fullständigt översvallande. Warren Vaché är troligen världens bästa swingkornettist idag och han spelar lika obehindrat halsbrytande snabba nummer som, lyriskt vackra ballader. Han har inte gästat Sverige på flera år och glädjande nog är Varberg en av de få platser turnén nu sträcker sig till. Den mycket duktige jazzpianisten Kjell Fernström har spelat med många jazzmusiker från USA. Förutom Vaché kan nämnas Barney Kessel och Scott Hamilton. Kjell har också turnerat flitigt med finske klarinett-kungen Antii Sarpila. Kompet i övrigt går inte av för hackor. Arne Wilhelmsson, kontrabas och Gus Dahlberg har båda ett långt förflutet i svenska jazzens toppskikt.

MÅNDAG 6 DECEMBER Varbergs Teater kl. 20.00

PATRIK BOMAN SEVEN PIECE MACHINE
Patrik Boman Bas
Peter Nordahl Piano
Jesper Kviberg Trummor
Gunnar Bergsten Barytonsax
Karl-Martin Almqvist Tenorsax
Magnus Lindgren Tenorsax
Magnus Broo Trumpet
Detta sjumannaband innehåller eliten av unga svenska jazzmusiker plus något äldre veteranen Gunnar Bergsten. Patrik Boman, född 1964, började som professionell jazzmusiker 1986, bl. a. medlem i Lars Sjöstens kvartett, som fick ”Gyllene Skivan” 1989. Patrik har sedan medverka i otaliga framträdanden på jazzklubbar, festivaler och konserter i Europa Sedan 1995 ingår Patrik i Peter Nordahl trio som b.la. gjort stor skivsuccé utomlands med Lisa Ekdahl.
1999 medverkar Patrik som producent och musiker på BMG:s release ”An American In Paris” med Peter Nordahl trio. Musiken har till största delen komponerats av Patrik Boman. Gruppen deltog bl. a. i somras på Stockholms Internationella Jazzfestival. Både Gunnar Bergsten och nu senast tenorsaxofonisten Magnus Lindgren har tilldelats Orkesterjournalens ”Gyllene Skiva” så det är en grupp tyngd av utmärkelser som vi nu får höra på JazzCorners säsongsfinal och f ö. även för detta århundrade

2000

LÖRDAG 22 JANUARI Varbergs Teater kl. 20.00

JANNE ERSSON BIG BAND
Det nya storbandet från Göteborg som fått lysande recensioner och som gjorde stor succé i Societetsparken i somras.
Vad är naturligare än att vi nu ger Varbergspubliken chansen att höra detta storband i vår finaste konsertlokal: Varbergs Teater Bandets repertoar består huvudsakligen av svängiga Buddy Rich arrangemang. Den erfarne trummisen och orkesterledaren Janne Ersson har handplockat eliten av västkustens musiker till sitt band.

TORSDAG 10 FEBRUARI Folkets Hus kl. 20.00

OLA ÅKERMAN KVINTETT
Ola Åkerman Trombon
Johan Leijonhufvud Gitarr
Mattias Svensson Bas
Peter Danemo Trummor
Måns Block Slagverk
Trombonisten Ola Åkerman kommer från Hässleholm – en stad med trombontraditioner; härifrån kom t.ex. Åke Persson! Ola spelar sedan tio år med Tolvan Big Band och Monday Night Band. Nu går han dessutom ut med en egen kvintett som nyss gjort sin första CD-skiva. Merparten av materialet som spelas består av Olas egna original-kompositioner, Ola Åkermans musik är omskakande och med hög energi-nivå – allt i enlighet med hans egna ambitioner.

TORSDAG 2 MARS Folkets Hus kl. 20.00

PER THORNBERG KVINTETT
Per Thornberg Tenorsaxofon
Rolf Nilsson Gitarr
Carl-Axel Andersson Piano
Stefan Tesslie Bas
Raymond Karlsson Trummor
Tenorsaxofonisten Per Thornberg från Halmstad känner många igen från våra sommarjazzdagar i Societetsparken. Där har han i flera år medverkat i gruppen HALMSTAD BIG FIGHT. Per Thornberg har nyss släppt en kritikerrosad CD där han med sin kvintett spelar utvalda egna originalkompositioner. Per Thornbergs spel är mycket avancerat och flyhänt och inspirationen är hämtad såväl från Börje Fredriksson som från tenornestorn i Sverige – Bernt Rosengren.

TORSDAG 23 MARS Varbergs Teater kl. 20.00

CARIN LUNDIN QUINTET
Johan Setterlind Trumpet
Mattias Algotsson Piano
Mattias Welin Bas
Jonas Holgersson Trummor
Carin Lundin är en av de mest lovande av våra unga, nya jazzvocalister. Hon är född i Växjö men är bosatt och verkar i Stockholm sedan flera år. Carin har gjort många bejublade framträdanden både med mindre grupper och i storband. Hon har sjungit med Arne Domnérus, Putte Wickman och Kjell Fernström kvartett och i Jan Slåttenäs storband. Carin har nu bildat en ny egen grupp som består av idel välkända unga musiker. Vi är mycket glada över att vi lyckats få ner Carin från Stockholm och för första gången uppträda i Varberg.

TORSDAG 6 APRIL Varbergs Teater kl. 20.00

BOHUSLÄN BIG BAND med MONICA BORRFORS & CLAES JANSON
Populära Bohuslän Big Band hörde vi hos oss senast våren -99. Då tillsammans med sångaren Georgie Fame – en mycket uppskattad konsert. Nu kommer de igen med en ny musikalisk höjdpunkt: POVEL RAMEL – låtar i nyskrivna storbandsarrangemang och med de välkända sångarna MONICA BORRFORS och CLAES JANSON som sångsolister. JAZZ CORNER är en av de få arrangörer som erbjudits del i denna riksomfattande 2-veckors turné.

TISDAG 27 APRIL Varbergs Teater kl. 20.00

JAN ”TOLLARPARN” ERIKSSON TRIO
Jan ”Tollarparn” Eriksson Piano
Lasse Lundström Bas
Ingvar Callmer Trummor
Jan ”Tollarparn” behöver knappast någon närmare presentation. Han var t.ex. en välkänd profil och pianist i olika TV program med Lasse Holmqvist på 70-talet. Men Jan Eriksson är framför allt en genuin jazzpianist, även om han också framträder som klassisk konsertpianist. Som jazzpianist spelar han gärna avancerad Bud Powell – och Miles Davismusik men också allehanda svängiga standardlåtar. Två eminenta kompmusiker ingår i hans trio: basisten Lasse Lundström har spelat med Åke Johansson Trio och i många andra sammanhang på högsta nivå. Ingvar Callmer på trummor är en veteran som bl.a. ingick i Gunnar Johnssons kvartett på 50-talet och flera gånger turnerade med Stan Getz.

ONSDAG 26 JULI Societetsparken kl. 19.00-22.00

LALLE BJÖRKS KVARTETT
Lalle Björk Saxofoner
Dag Hallberg Piano, Hammondorgel
Bernt Bengtsson Bas & Sång
Morgan Karlsson Trummor & Sång
Gruppen har spelat ihop under många år i olika sammanhang. De spelar en underhållande jazz med kända kompositioner. Gladjazz, Be-Bop och latinamerikanska rytmer. Dag Hallbergs hammondorgel förstärker soundet i gruppen i de moderna tongångarna. Lalle Björk med sin barytonsax bidrar med jazz skriven av Lars Gullin och Gerry Mulligan. Bernt Bengtssons och Morgan Karlssons sånglåtar breddar gruppens repertoar ytterligare.

TORSDAG 27 JULI Societetsparken kl. 19.00-22.00

VINTAGE JAZZ BIG BAND
Detta mycket omtyckta storband från Göteborg har spelat i Varberg många gånger genom åren. Vi tycker att vi skall bjuda publiken på den traditionen igen.
Bandet spelar en lättsam och svängig storbandsjazz med repertoar från 20- & 30-talen.
Musikerna är handplockade bland Göteborgs tradjazzmusiker. Ledare för bandet är trumpetaren Rolf Sundby. Även om bandet bemödar sig om tidstrogenhet är detta inte någon museimusik, utan frisk och levande musik. I repertoaren ingår många av de klassiska låtarna från Duke Ellington, Benny Moten, Luis Russell och Jelly Roll Mortons musik.

FREDAG 28 JULI Societetsparken kl. 19.00-22.00

MARIE ARTURÉN & THE BOSS QUINTET
Marie Arturén Vocal
Bertil Bengtsson Tenorsax
Åke Göransson Trummor
Sture Svedman Bas
Krister Svensson Gitarr
Mikael Eriksson Keyboards
Det här Boråsgänget spelar verkligen jazz att njuta av. De spelar härlig swing, sköna evergreens och kända jazzstandards. Marie och ”Bossarna” bjuder på jazz, som det är svårt att sitta stilla till. Marie Arturén, som tidigare sjungit dansbandsmusik, har sen några år tagit det definitiva steget in i jazzmusiken.
Två CD’s har gruppen hunnit med och beröm har östs över Maries mjuka röst och självklara känsla, över Bertils B’s smakfulla tenorsaxsolon och bandets direkta spelstil.

LÖRDAG 29 JULI Societetsparken kl. 19.00-22.00

BLUE LIGHT
Lasse Häggström Vocal
Örjan Hill Piano
Eskil Persson Trombone
Juha Puro Gitarr
Stefan Abelsson Tenorsax
Roger Mörck Trummor
Magnus Ekman Bas
Även detta Göteborgstia i gästade Sommarjazzdagarna förra året.
Blue Light spelar tungt svängande och medryckande Rythm & Blues med rötter i slutet av 50-talet men i modern och personlig tappning. Bandet har hunnit göra live-inspelning för TV och turnerat bl. a. i Bryssel. Räkna med att högerfoten kommer att stampa i marken helt automatiskt’.

SÖNDAG 30 JULI Societetsparken kl. 19.00-22.00

MYSTOS HOT LIPS
Mats Hansson Trumpet & Vocal
Niklas Robertsson Altsax & Klarinett
Pider Åvall Trombon
Jan Karlsson Bas
Jon-Erik Björänge Trummor
Dag Söderberg Banjo
Mystos Hot Lips är ett tradjazzband från Göteborg som funnits sedan 1982. Bandet har haft stora framgångar inte minst utomlands, där de deltagit i otaliga festivaler och turnéer såväl på kontinenten som i England. En av de nyaste i bandet är saxofonisten Niklas Robertson som också är medlem i Bohuslän Big Band.

TISDAG 5 SEPTEMBER Varbergs Teater kl. 19.30

Peter Nordahl Trio + Modern Jazzdans Ensemble
AN AMERICAN IN PARIS
Peter Nordahl Piano
Patrik Boman Bas
Ronnie Gardiner Trummor
En dans och musikföreställning i samarbete med Modern Jazz Dans Ensemble och Peter Nordahl Trio. En konsert i föreställningsform med musik av George Gershwin.
Än är musiken i fokus, än dansen och än mötet dem emellan.
Modern Jazz Dans Ensemble bildades 1994 för att ge jazzdansen en chans att etablera sig som konstform i Sverige.
Peter Nordahl Trio bildades samma år med en inspelning tillsammans med Lisa Ekdahl. Trion etablerade sig snabbt på den europeiska jazz-scenen och arbetar också tillsammans med internationellt kända musiker. Förutom Peter Nordahl på piano ingår de eminenta musikerna Patrik Boman, bas och Ronnie Gardiner, trummor.
”An American in Paris” är en samproduktion med stöd av Statens kulturråd och Rikskonserter. I föreställningen medverkar Peter Nordahl Trio, fyra dansare och en konstnär.
Föreställningen består av två akter på 40 min. samt paus. Koreografi och regi: Jan Åström.
Föreställningen på Varbergs Teater arrangeras i samarbete mellan Jazz Corner och Varbergs Teaterförening.

ONSDAG 20 SEPTEMBER Varbergs Teater kl. 20.00

META ROOS med CLAES CRONA TRIO
Meta Roos Sång
Claes Crona Piano
Hans Backenroth Bas
Petur ”Island” Östlund Trummor
Pianisten Claes Crona tillhör yppersta eliten av våra svenska jazzpianister. Vi hörde honom senast på Teatern i Varberg våren 1999, då Claes Crona trio backade upp de båda världsstjärnorna på klarinett: Putte Wickman och Buddy DeFranco. I trion ingår ytterligare två musiker av högsta klass: basisten Hans Backenroth och trummisen Petur ”Island” Östlund.
Meta Roos har en mycket bred karriär bakom sig. Först som dansbandssångerska och på senare år bl.a. revyartist. i Peter Flacks TV revyer m.m. Hon kanske är mindre känd som jazzsångerska. Men även i denna genre tillhör hon de främsta i Sverige. Och hon skall inte bara höras, hon skall ses!

ONSDAG 11 OKTOBER Varbergs Teater kl. 20.00

HORACE PARLAN med PETER ALMQVIST TRIO
Horace Parlan Piano
Peter Almqvist Gitarr
Rune Carlsson Trummor
Samuel Olsson Bas
Peter Almqvist slog igenom för ett antal år sedan med Guitars Unlimited tillsammans med Ulf Wakenius. Almqvist har bl a spelat med Svend Asmussen, Art Farmer och Horace Parlan.
Horace Parlan, boende i Köpenhamn sedan många år, är född i USA och tillhör en av de verkligt stora jazzpianisterna sedan 50-talet. Han tillhörde Charlie Mingus grupp i flera år och har också spelat med t ex Johnny Griffin, Roland Kirk, Dexter Gordon, Gene Ammons och många fler. Parlan har en mycket högt driven teknik utan att ge avkall på känslan i spelet. Missa inte denna pianolegend)
I Peter Almqvist trio ingår dessutom Rune Carlsson, Trummor och Samuel Olsson, bas

MÅNDAG 30 OKTOBER Varbergs Teater kl. 20.00

FINN ZIEGLER med ARNE MALTEUS TRIO
Finn Ziegler Violin
Arne Maltéus Trio hörde vi på sommarjazzdagar i Varberg för några sedan med dansken Jesper Thilo som gästsolist. Denna gång gästar Arne Maltéus Jazz Corner med en annan celeber dansk gäst: Jazzviolinisten Finn Ziegler från Köpenhamn.
Vi i Sverige kanske mer känner till nestorn när det gäller svängig jazzviolin: Svend Asmussen, men Finn Ziegler, född 1935, saknar förvisso inte meriter: utbildad i klassisk vionlin, examen från det Kongelige Danske Musikkonservatorium 1955.
Har turnerat med t ex Ib Glindeman och många egna grupper på 50-och 60-talen, Montmartre jazzclub i Köpenhamn, dirigent för Danska Radions Big Band på 70-talet. Kapellmästare på Den Danske Teater. Finn har uppträtt otaliga gånger i TV, Danmarks Radio och alla danska jazzklubbar. Han har medverkat på 1000 grammofoninspelningar, har skrivit 200 kompositioner.
Finn Ziegler erhöll Ben Webster priset 1993. Listan kan göras hur lång som helst. Kom och lyssna i stället

TORSDAG 23 NOVEMBER Varbergs Teater k1.20.00

JANNE ERSSON BIG BAND
Detta relativt nya hårdsvängande storband från Göteborg gästar nu Varberg för 3:e gången på drygt ett års tid. Succén har varit stor de båda tidigare gångerna. Bandet har mer och mer gjort sig känt över hela landet. Bl. a. på Fasching i Stockholm. Repertoaren består huvudsakligen av svängiga Buddy Rich arrangemang. Den erfarne trummisen och orkesterledaren Janne Ersson har handplockat eliten av västkustens musiker till sitt nya ”drömband”.