2018 – 2019

Foto: Stefan Alkhagen
Foto: Stefan Alkhagen

2018

Tisdag den 30 januari kl 19.00

Teater Halland
Mattias Ståhl Trio
Mattias Ståhl, vibrafon, Joe Williamson, bas och Christopher Cantillo, trummor
Mattias har tidigare blivit uppmärksammad genom jobbet som husvibrafonist världen runt med electronica-duon KOOP, som han spelade med 2002-2008, men också för sin tidigare grupp Ståhls blå. Han fick Sveriges Radio P2:s pris Jazzkatten som årets nykomling 2002 för CD:n ”Ståhls blå,

Foto: Stefan Alkhagen
Foto: Stefan Alkhagen

Torsdag den 15 februari kl 19:00
Teater Halland

LSD

Fredrik Lindborg, sax, Martin Sjöstedt, bas, Daniel Fredriksson, trummor. Äntligen fick vi stifta bekantskap med den hyllade trion LSD, som självaste Sonny Rollins gillar. LSD, som gav sig i kast med bl a dansbandsmusiken, menar att det finns något gott i all musik. Därför sätter man tänderna i hitsen från Vikingarna, *Sten & Stanley, Lasse Stefanz och resten av de stora dansbanden.

Foto: Lennart Fredriksson

Onsdag den 14 mars kl 19:00
Varbergs Teater

Second Line Jazzband

Jesper Albrektsson, trumpet, Niklas Carlsson, trombon, Olof Skoog, klarinett, sax, Anders Wasén, banjo, Per Bach, bas, Johan Horner, trummor
Då var dom tillbaka igen igår på den återinvigda Varbergs Teater – omtyckta Second Line Jazzband! Fullsatt, full fart o svängigt var det och Göteborgsbandet bjöd på ett musikaliskt o varierat program.

Fotocollage Gerd Fredriksson
Fotocollage Gerd Fredriksson

Tisdag den 13 april kl 19:00
Varbergs Teater
Magnus Lindgren Quartet

Magnus Lindgren, tenorsax o flöjt, Henrik Janson, gitarr, Lars ”Larry D” Danielsson, bas, Per Lindvall, trummor, Daniel Karlsson, piano
Magnus Lindgren är en av Sveriges internationellt mest kända jazzmusiker. Han arbetar även utanför jazzen och har bl a skrivit musik till 2003 års Nobelfest och arrangerat musik till Berlinerfilharmonikerna och deras 25-årsjubileum av Kammermusiksaal. Med Batucada Jazz som släpptes 2009 får han sitt internationella genombrott. Hans senaste skiva är en hyllning till Herbie Mann.

Foto: Stefan Alkhagen
Foto: Stefan Alkhagen

Fredag den 20 april kl 19:00
Varbergs Teater
Vivian Buczek – Ella Lives

Vivian Buczek, sång, Martin Sjöstedt, piano, Karl Martin Almqvist, tenorsax, Hans Aronsson, bas, Johan Löfcrantz Ramsay, trummor.
2017 var det 100 år sedan Ella Fitzgerald föddes och Jazz Corner passade på att hylla henne med Vivian Buczek och Martin Sjöstedt Trio. Vivian är en av våra främsta jazzsångerskor med en enastående bredd och känsla. I april förra året släppte hon sitt 5.e album, med sin största inspirationskänsla, Ella Fitzgerald, men med sitt eget sound.

Allt började när hennes far gav henne den legendariska skivan ”Ella in Berlin”. ”Omedelbart blev jag förtrollad av den sammetslena rösten, känsligheten och lugnet varvat med det glada, hejdlösa svänget och temperamentet. Från första ögonblicket jag hörde henne så visste jag att det var samma sak jag ville göra resten av mitt liv.”

Varbergs Jazzdagar 4-8 juli i Societetsparken

Mycket folk premiärkvällen. Foto: Stefan Alkhagen

Jazz Corner arrangerade jazzdagar 4-8 juli kl 19.00 i Societetsparken inom ramen för Parkmusiken. Banden som framträdde var  The County House Jazz Band (4/7), Varbergs Storband (5/7), Jazz Preachers (6/7), Ellen Andersson Quartet med Klas Lindqvist (7/7) och Windbag (8/7).

Windbag (8/7) är en jazzgrupp sammansatt av fyra mycket efterfrågade musiker, alla med spännande och mångfacetterad bakgrund och förenade i en stark förkärlek för bop- och swingmusik. Läs mer om bandet här http://www.regionhalland.se/kultur/upplev-kultur/kulturevenemang/varbergs-jazzdagar-windbag/

4A922F33-A2FE-405E-9BB8-89E2E76F35E4
The County House Jazz Band 4/7
FF7E0727-6AF7-463D-A5EB-72D2FA5EB717
Varberg Big Band 5/7
B35397E9-D624-4B1C-B2A7-64208F7F535B
Jazz Preachers 6/7
3E9BCA1C-933C-45F7-BE3E-A58A03E952D5
Ellen Andersson Quartet m Klas Lindqvist 7/7
Windbag
Windbag 8/7


Torsdag den 27 september kl 19:00 Varbergs Teater

Sinne Eeg

Sinne Eeg besökte oss våren 2009 och vi skrev då att hon har alla förutsättningar för att bli en av de mest framgångsrika nordiskajazzsångerskorna – och som hon har utvecklats! Med sin exceptionella sångteknik kombinerat med värme och djup tolkar hon sånger från den amerikanska sångboken på ett avslappnat och naturligt sätt- Tillsammans med pianisten Jacob Christoffersen skapas ett följsamt och dynamiskt samspel som alltid svänger rytmiskt och ofta bjuder på hisnande scatsolon.

Sinne Eeg sång, Jacob Christoffersen piano, Lennart Ginman bas och Morten Lund trummor

collage

Fotocollage: Gerd Fredriksson

Onsdag den 3 oktober
Varbergs Teater

The Orchestra Big Band med Margareta Evmark

TOOB 3 okt 2018d
Foto: Stefan Alkhagen

Äntligen dags för ett storband! The Orchestra är ett nybildat storband från Göteborg. De blandar traditionell storbandsmusik med moderna inslag. Gärna arrangemang från egen penna. Bandet har knutit till sig Erik Gullbransson som konstnärlig ledare. I Erik hittar man också en av Sveriges bästa crooners som tillsammans med sångerskan Margaretha Evmark skapar en musikalisk helhet. Bandet har som utpräglad målsättning att ge en underhållande föreställning. Musikerna har en gedigen storbandserfarenhet som skapar ett gott sväng. Bandet har redan lovordats.

Torsdag den 18 oktober kl 19:00
Teater Halland

Jan Allan med Unit

Jan Allan, en ikon inom den svenska jazzen, har en helt unik och omisskännlig ton. En trumpetare som spelat med allt och alla och som nu med gruppen Unit är ute på en höstturné. Mer behöver inte sägas – vi är glada över att ännu en gång – det var länge sen sist – få presentera Jan och hans medmusikanter denna konsertkväll som ingen bör missa.

Jan Allan trumpet, Niclas Höglind gitarr, Jonas Castell bas och Kristofer Johansson trummor.

Onsdag den 31 oktober kl 19:00
Varbergs Teater

Ben Besiakov Quartet featuring Jesse Davis

Den danske pianisten Ben Besiakov förtjänar att komma upp i den internationella jazzeliten. Nu turnerar han med stora namn som Jesse Davis, altsax och Alvin Queen på trummor. Två amerikaner som hör till den mest vitala fronten inom mogen och inspirerande jazzmusik. Queen var en favorit för bl a den danske stjärnbasisten Niels-Henning Örsted Pedersen. Davis kan ses som en arvtagare till Cannonball Adderly. Den danska basisten Ida Hvid samlar ihop trådarna.

Jesse Davis altsax, Ben Besiakov piano, Ida Hvid bas och Alvin Queen trummor.

Ben Besiakov Quartet Varbergs Teater 31 okt 2018

 

Onsdag den 21 november kl 19:00
Varbergs Teater

Agnas Bros

Agnas Bros är en kritikerrosad och prisbelönt kvartett från Stockholm med bröderna Konrad, Kasper, Mauritz och Max Agnas. Gruppen tillhör den nya unga svenska jazzgenerationen men har redan spelat tillsammans i 13 år! Det är unga, nyskapande artister vi får på besök. ”Ett stort utropstecken inom den unga svenska jazzen”, ”seriös musikalisk mognad” och ”en kollektiv känsla som imponerar” är några omdömen. Pianisten Max började spela jazz som fyraåring. Konrad tror han var runt 11!

Bröderna har mottagit en rad utmärkelser bl a ”Monica Zetterlund-stipendiet”, ”Montreux Jazz Guitar Competition” och ”Faschings Vänners stipendium”.

Max Agnas piano, Kasper Agnas gitarr, Mauritz Agnas kontrabas och Konrad Agnas trummor.

Foto: Stefan Alkhagen

Medlemskonsert 13 december på Folkets Hus  med More Than a Pair

Många medlemmar kom till Folkets Hus för att lyssna till det här fina bandet och för att träffas och äta en god julmacka.

Det här året hade vi bjudit in ett band från Göteborg, More Than a Pair. Hälften av bandet består av tre bröder, Samuel Olsson, trumpet, William Olsson saxofon och Edward Olsson trummor – alla väl kända Göteborgsmusiker. Med kommer också sångerskan Pernilla Andersson.

I bandet ingick: Pernilla Andersson, sång, Samuel Olsson, trumpet, William Olsson, tenorsax, klarinett o flöjt, Stefan Wingefors, piano och Yasuhito Mori, kontrabas.

2019

Torsdag den 14 februari kl 19.00
Teater Halland

Foto© Kristin Lidell

Aunt Nancy

En härlig kväll med ren bluesmusik! Aunt Nancy från Göteborg spelade blues på sitt eget vis med orgeln i centrum. Sedan bandet bildades 2012 har de släppt två studioalbum och turnerat både i Sverige och Danmark. Med en dos rock och americana, en nypa jazz och en hel del spelglädje håller de garanterat blueskitteln kokande.

Thomas Rundström, gitarr, John Lönnmyr, orgel med orgelbas, Johan Jansson, trummor.

Måndag den 4 mars kl 19.00
Varbergs Teater

Vintage Jazz Big Band

Jazz Corners ordförande Christer Werner kunde hälsa en fulltalig publik välkommen till vårens andra konsert. Och det blev ett kärt återseende, 10 år sedan bandets förra framträdande på Teatern.

Vintage behöver väl egentligen ingen närmare presentation efter alla år i Societetsparken.

Vintage betyder god årgång. Det passar också bra på den musik som 12-mannabandet Vintage Jazz Big Band spelar – storbandsjazz av de klassiska årgångarna från 1920-, 30- och 40-talen.

Musik som förknippas med namn som Armstrong, Basie, Beiderdecke, Ellington, Hendersson, Morton och Oliver. En nyhet är att bandet begåvats med en särdeles unik sångerska, Caroline Wennergren, som inte bara sjunger låtar ur bl a Ella Fitzgeralds repertoar, utan också kan sjunga som Louis Armstrongs lillebror Lero

Onsdag den 20 mars kl 19.00
Varbergs Teater

Elisabeth Melander Jazz Appear

Reflections Of A Voice, konsertens tema, speglar Elisabeth Melanders olika musikaliska uttryck inom jazzen. Hennes röst påminner om både Blossom Dearie och Nancy Wilson.  Här handlar det inte om en sångerska med en backup utan om en homogen grupp med stort utrymme för improvisation och solister, där även rösten är ett självklart instrument.

Programmet är en mix av jazzens olika genrer och stilar i olika sättningar. Med den fantastiska respons gruppen fått lovar vi en kväll som naglar sig ordentligt fast på jazzkartan.

Elisabeth Melander, sång, Mårten Lundgren, trumpet, Håkan Rydin, piano, Lars Beijbom, trummor, Inge Petersson Lindbäck, sax, Göran Schelin, bas.


Onsdag  den 27 mars kl 19.00

Varbergs Teater

<

Papa Piders Jazz Band

Ett kärt återbesök av ett av Göteborgs populäraste jazzband från början av 60-talet.  Papa Piders blev ett begrepp i Göteborg, vann ett antal jazztävlingar, och var ett av de första banden att även spela utomlands.  Bandet spelar revival jazz med mycket sång och en del skiffle, som den spelades under tradboomen i England. Sådan musik som spelades av till exempel Acker Bilk, Ken Colyer och Chris Barber.

En pangkväll för alla älskare av tradjazz!!

Klas Nilsson, trumpet, Pider Åvall, trombon, Sverker Nyström, klarinett och saxofon, Anders Hultman, banjo, Claes Nordborg, bas, Bo Lindgren, trummor.


Onsdag  den 10 april kl 19.00

Varbergs Teater

Karl Olandersson Kvartett

Karl Olandersson, en av Sveriges bästa trumpetare, är nu aktuell med sin fjärde skiva i eget namn ”SIMPLE AS THAT” på skivbolaget Stockholm Jazz Records.

I sällskap med hans högklassiga musikervänner Magnus Hjort, Martin Sjöstedt och Daniel Fredriksson fick vi uppleva en härligt svängande kväll. Såväl klassiska melodier ur den amerikanska musikskatten som ett antal egna kompositioner av Karl Olandersson  liksom hans fina sång.

Karl Olandersson, trumpet, sång, Magnus Hjort, piano, Martin Sjöstedt, bas och Daniel Fredriksson, trummor.

Sommarjazz 2019 i Societetsparken

Tisdag 25 juni Derupeto Quartet,
Onsdag 26 juni The Orchestra Big Band,
Torsdag 27 juni Swing Brothers,
Fredag 28 juni Rebecka Törnqvist

Derupeto är en svängig konstellation med suveräna virtuosa musiker från Brasilien, Moçambique och Sverige.

Kärleken till improviserad musik är bandets gemensamma grund och kompositionerna blandar groove och jazz med bländande improvisationer i en musikalisk smältdegel.

Bandet består av Rubem Farias (Brazil), bas, Deodato Siguir (Mocambique), trummor och sång, Peter Knudsen, piano och Tobias Grim, gitarr.

The Orchestra Big Band är ett nybildat storband från Göteborg. De blandar traditionell storbandsmusik med moderna inslag. Gärna arrangemang från egen penna. Bandet har knutit till sig Erik Gullbransson som konstnärlig ledare. I Erik hittar man också en av Sveriges bästa crooners. Bandet har som utpräglad målsättning att ge en underhållande föreställning. Musikerna har en gedigen storbandserfarenhet som skapar ett gott sväng. Bandet har redan lovordats.

Swing Brothers bildades år 2004 av fem mästerliga jazzmusiker från Göteborg och Borås.

Bandet spelar oemotståndlig småbandsswing med kluriga arr och ibland några stänk bebopkrydda eller caribian hot spice.  Rytmsektionen är otroligt tajt med ekvilibrister på gitarr, bas och trummor, och de båda blåsarna är otroligt samspelta, drivna solister och duktiga arrangörer.

Anders Winald, gitarr, Börje Moberg, kontrabas, Johnny Korner, altsax, sopransax, tenorsax o klarinett, arr, Magnus Bylund, trombon o sång, arr, Hasse Skoog, trummor.

Rebecka Törnqvist, höger,  gav en konsert med maken Per ”Texas” Johansson (klarinetter/saxofoner),  Johan Lindström (gitarr/piano) och Konrad Agnas (slagverk).

Foto: Johan Tengholm

Måndag den 23 september kl 19.00, Varbergs Teater

Leon Falk Satchmo Tribute

Leon Falk Satchmo Tribute är en djupdykning i Louis Armstrongs musikaliska värld – en av 1900-talets absolut mest betydelsefulla musiker. Med samma klassiska ”Hot Five”-sättning som i de legendariska studiosessionerna på 20-talet har Leon Falk Satchmo Tribute med noggrannhet tagit sig an Louis Armstrongs musikaliska arv och framför musiken med känsla och liv.

Bandet hyllar också ”Satchmo” genom att skriva egna originalkompositioner i stilen och tar, på så sätt, 1920-talsmusiken in i 2020-talet.

Leon Falk, trombon/sång, Erik Tengholm, trumpet, Adam Falk, klarinett, Uno Dvärby, banjo och Sara Karkkone, piano.

Foto: Lennart Fredriksson
Torsdag 3 oktober kl 19:00
Teater Halland
Maria Kvist Quartet

Maria Kvist,  uppvuxen i en musikalisk familj i Jämtland, började sin karriär när hon uppträdde med sin far. Hon intresserade sig för jazz under sista året  på gymnasiet och fortsatte studera jazz under åren på folkhögskolan Birka och tog sig sedan vidare till Berklee College of Music samt Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Maria har sedan dess arbetat som professionell pianist och i olika konstellationer samt medverkat på inspelningar.

Maria Kvist, sång och piano, Linus Kåse, saxofon, Robert Erlandsson, bas, och Isak Andersson, trummor.

Onsdag 23 oktober kl 19:00
Varbergs Teater
Bag Ladies

När Catharina Wiborgh sett filmen Sven Klangs kvintett med Christer Boustedt omkring 1980 började hon spela saxofon. Hon har gått på Skurups jazzlinje. Där träffade hon Gunnel Samuelsson, och de båda bildade en grupp med mycket eget material. Med influenser från beboptraditionen och framåt. Mestadels instrumentalt men det bjuds även på vokala inslag då pianisten Ann Blom sjunger. Det är Bebop! Groove! Bag!

Gunnel Samuelsson, Catharina Wiborgh, saxofon, Ann Blom, piano och sång, Patrik Boman, bas och Henrik Wartel, trummor.

Foto: Lennart Fredriksson
Torsdag 14 november kl 19:00
Varbergs Teater
Beat Funktion

Beat Funktion är i huvudsak en sammansättning av tidigt 70-tal funk, groove, jazz, soul, disco, jazzrock, pop och afrobeat med en vintage-touch i ljud och stil. Blandningen av jazzimprovisation med kommersiella genrer gjorde att deras musik snabbt kunde nå ut till ett brett spektrum av lyssnare och generationer.

Karl Olandersson, trumpet, Olle Thunström, sax, Johan Öijen, gitarr, Daniel Lantz. piano, Pal Johnson, bas och Jon Eriksson, trummor.

Foto Lennart Fredriksson
Måndag 25 november kl 19:00
Varbergs Teater
Rick Hollander Quartet

Vi avslutade höstkonserterna med en internationell, spännande kvartett verksam i Tyskland. Med en uppfriskande spelstil fick vi njuta av kvartettens behandling av standards och nyskrivna verk och man har fått många erkännanden i tysk press. Detta inte minst när det gäller trumslagaren, kompositören och bandledaren Rick Hollander, som menar att instinkten hos varje enskild musiker ska expandera bandets samlade målsättning. Musiken blir då känslosam och banbrytande på samma gång.

Brian Levy, tenorsax, Paul Brändle, gitarr, Matt Adomeit, bas och Rick Hollander, trummor.

Medlemskonsert 5 december på Folkets Hus  med  P S Swing Band

I år fick vi ett danskt återbesök av PS Swing Band från Silkeborg , som var här senast 2013. Vi fick då åter njuta av skön swingmusik från 20- och 30-talen. Medverkande var Esben Kjaer, violin, Torben Nickelsen, bas samt Ronald Andersen och Per Sörensen, gitarrer.